Volledig scherm
© ANP

Uitbreiding Eindhoven Airport lijkt
onmogelijk

EINDHOVEN - Er wordt volop gesproken over groei van Eindhoven Airport. Maar natuurwetgeving staat die groei naar het zich laat aanzien danig in de weg.  

Uitbreiding van het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport lijkt onmogelijk. Meer vluchten leidt namelijk tot een hogere uitstoot van stikstof. Maar volgens de wet Natuurbescherming kan er in Zuidoost-Nederland geen sprake zijn van een toename van de hoeveelheid stikstof die wordt geproduceerd.   

Natuur

Die toename van stikstofuitstoot zou ten koste gaan van de natuur, zo blijkt uit een zeer recent openbaar gemaakt rapport van ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, en dat mag wettelijk niet. Haskoning DHV heeft onder meer in opdracht van de gemeente Eindhoven onderzoek gedaan naar de gevolgen van uitbreiding van Eindhoven Airport voor de uitstoot van stikstof.  

Om groei van de luchthaven toch mogelijk te maken, zou dan op andere terreinen de stikstofuitstoot moeten worden teruggedrongen. Bijvoorbeeld in de veeteelt: minder koeien en varkens zou meer vliegverkeer mogelijk maken. Maar dan moet de overheid wel besluiten Eindhoven Aiport tot 'prioritair gebied' uit te roepen, schrijft Haskoning DHV in het rapport.    

Het debat over de toekomst van de Eindhovense luchthaven is begin september van start gegaan met de publicatie van een aantal onderzoeken naar effecten van de groei van Airport aan de hand van vier verschillende scenario's. 

Besluit

Nu zijn er jaarlijks 43.000 vliegbewegingen mogelijk. Maar over het aantal vluchten vanaf 1 januari 2020 moet nog een besluit worden genomen. Op tafel liggen onder meer scenario's voor een groei naar 55.000 of  73.000 vliegbewegingen.    

,,Maar als je dit rapport goed leest dan kan er helemaal niets meer", zegt secretaris Bernard Gerard van het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2), die eerst gisteren kennisnam van de inhoud van het onderzoek.  ,,Ik ben blij dat de gemeente Eindhoven dit rapport openbaar heeft gemaakt."

Het verbaast Gerard wel dat het ministerie dat niet gedaan heeft, tegelijk met alle andere onderzoeken. ,,Dat sterkt mij in het idee dat geprobeerd wordt informatie weg te moffelen die de voorstanders van groei Eindhoven Aiport niet goed uitkomt. En met mij vele anderen. "  

Ook fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks noemt de conclusies in het rapport 'opzienbarend', ,,Hier moeten we wel iets meer, als politiek. Ik ben bijzonder benieuwd naar de consequenties van deze conclusie. Want ik kan de reikwijdte daarvan nu nog niet goed overzien."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven