Volledig scherm
Eindhoven Airport © Jean Pierre Reijnen

Uitkering na winst Airport: Eindhoven rekent op dividend

EINDHOVEN - PvdA en GroenLinks in Eindhoven vragen er al jaren om: een dividenduitkering voor de aandeelhouders van Eindhoven Airport. Volgens het stadsbestuur komt die er nu ook echt aan.

De Eindhovense gemeenteraadsfracties van de PvdA en GroenLinks roepen er al een paar jaar om. Maar nu lijkt het er eindelijk toch van te gaan komen: een dividenduitkering van Eindhoven Airport aan de aandeelhouders. En dus ook aan de gemeente Eindhoven, dat 24,5 procent van de aandelen van de luchthaven van Brainport in handen heeft.

In maart beslissen de aandeelhouders van de luchthaven of er een dividenduitkering volgt over de winst die de luchthaven geboekt heeft in 2019 en hoe hoog die dan wordt. ,,Grote kans dat er nu een positieve beslissing volgt", zegt de Eindhovense wethouder van financiën Marcel Oosterveer, in antwoord op vragen daarover van PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. ,,We hebben hier al enkele malen op aangedrongen, de afgelopen jaren, en daarbij steeds nul op het rekest gekregen. Maar nu ziet het er allemaal zonniger uit."

Oosterveer doelt daarmee op het door luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) overgenomen advies over de toekomst van Eindhoven Airport. Daarmee is verdere groei van de luchthaven alleen maar mogelijk als vliegmaatschappijen maatregelen nemen om geluidshinder en milieuoverlast recht evenredig te verminderen.

Daardoor is nu ook duidelijk dat er de komende jaren geen grootschalige investeringen nodig zijn voor uitbreiding van de luchthaven aan de noordwestkant van de stad. Die mogelijke investeringen doken de afgelopen jaren steeds op als belangrijkste argument van de raad van commissarissen om geen dividend uit te hoeven keren. Dat zou ten koste gaan van het spekken van de spaarpot voor dergelijke investeringen.

De reserves van Eindhoven Airport zijn daarom inmiddels opgelopen tot meer dan 75 miljoen euro. Dat was vooral PvdA en GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad een doorn in het oog. Volgens PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers Rik Thijs van GroenLinks, inmiddels wethouder, gaat het daarbij om 'maatschappelijk kapitaal' dat dan ook ten bate van de gemeenschap moet worden ingezet.

Ze wijzen er daarbij op dat naast de gemeente Eindhoven ook het Brabantse provinciebestuur (24,5 procent) en Schiphol (51 procent) eigenaar zijn Eindhoven Airport. En Schiphol is weer voor bijna 70 procent in handen van de rijksoverheid en voor 20 procent van de gemeente Amsterdam.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven