Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Uitlevering dreigt voor Rwandese genocideverdachte uit Eindhoven

EINDHOVEN/DEN BOSCH - Een Rwandese vluchteling die in 2006 de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen en al jaren in Eindhoven woont, dreigt alsnog terug te moeten keren omdat hij vermoedelijk betrokken is geweest bij de genocide in het land van herkomst. Vanwege de ernst van de verdenkingen wil staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) dat de 47-jarige man zijn Nederlandse paspoort inlevert.

Vermoedens over de rol van de Eindhovenaar bij de volkerenmoord in 1994 zijn eind vorig jaar ontstaan door een individueel ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de man kwam het bericht als donderslag bij heldere hemel, vertelde hij donderdag tegen de rechtbank in Den Bosch waar hij een kort geding over zijn paspoort won. De Eindhovenaar die al meer dan twintig jaar in Nederland is, zegt dat het ambtsbericht is gebaseerd op anonieme getuigen en historisch onjuist is. De man ontkent dat hij betrokken is geweest bij de genocide die destijds het leven kostte van 500.000 tot 1 miljoen mensen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven