Volledig scherm

Uitspraak rechter geen bom onder stalderingsregeling in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Een uitspraak van de rechtbank, die tot grote zorgen leidde bij de provincie Noord-Brabant, legt geen bom onder het zogeheten stalderingsbeleid. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak die de Raad van State donderdag deed.

De stalderingsregeling stelt verplicht dat een boer pas een nieuwe stal mag bouwen als hij elders in de regio minstens zoveel stalruimte sloopt. Op 22 mei besliste de Bossche rechtbank dat de gemeente Reusel-De Mierden ten onrechte een vergunning had geweigerd aan het varkensbedrijf Oud Meir aan de Meirweg in Lage Mierde. Die aanvraag voldeed volgens de gemeente niet aan de stalderingsregeling. Op verzoek van de provincie bevestigde de voorzieningenrechter van de Raad van State in Den Haag gisteren dat die uitspraak alleen betrekking heeft op dat bewuste bedrijf.

De provincie zegt te zijn platgebeld door gemeenten die niet meer zeker waren of de staldering van toepassing was op ingediende aanvragen. Met de stalderingsregeling wil de provincie de stikstofuitstoot indammen.

Deze provinciale regeling trad per 15 juli 2017 in werking, maar vaak duren vergunningsprocedures vele jaren. Volgens de rechtbank kan een vergunning van een veehouder die al vergevorderd is met uitbreidings- of nieuwbouwplannen niet zomaar geweigerd worden op basis van een nieuwe regel.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven