Volledig scherm
Nascheiding restafval © Attero

Uitstel besluit over enzymenfabriek Cure in Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop

EINDHOVEN - In afwachting van het hoger beroep in de rechtszaak tussen afvalverwerker Attero en afvalinzamelaar Cure is de politieke besluitvorming over de nieuwe enzymenfabriek uitgesteld.  

Het besluit over de bouw van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie voor Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo wordt over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild. Reden daarvoor is de rechtszaak die nog loopt over deze installatie. 

Zomer

Een woordvoerder van de regionale afvalverwerker Cure heeft dat bevestigd. Wanneer de rechtszaak over die enzymenfabriek dient, is nog niet bekend. De verwachting is dat de Bossche bestuursrechter zich pas in de loop van de zomer buigt over het hoger beroep dat Cure heeft aangetekend in deze zaak. 

Pas daarna kunnen de gemeenteraden van Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo het besluit nemen of ze de bouwplannen voor die fabriek doorzetten. Afvalinzamelaar Cure is een samenwerkingsverband van deze drie gemeenten. 

Vraag waar de gemeenteraden dan voor staan is of ze bereid zijn garant te staan voor een bedrag van zestig tot vijfenzestig miljoen euro. Die garantstelling is nodig om de financiering van de naar verwachting 85 miljoen euro kostende fabriek mogelijk te maken.  

Attero

De rechtszaak tegen de enzymenfabriek is aangespannen door Attero, een concurrent van Cure en van Dong. Dat is het Deense bedrijf - inmiddels omgedoopt tot Orsted - waarmee Cure die afvalwerkingsinstallatie in Acht wil gaan bouwen. Dong levert de enzymentechniek daarvoor. 

Attero verwijt het Cure dat dit bedrijf die klus onderhands aan Dong/Orsted heeft verstrekt. Het bedrijf stapte daarom naar de bestuursrechter. Op last van de rechtbank werd de samenwerkingsovereenkomst tussen Cure en Orsted vervolgens ontbonden.  

Volgens de rechter hebben de twee zich niet gehouden aan de geldende aanbestedingsregels. Cure ziet dat anders, en is daarom in hoger beroep gegaan. De politieke beslissing over de bouw van de enzymenfabriek moet daarom worden uitgesteld. Aanvankelijk zou de beslissing daarover afgelopen nazomer al genomen worden. 

Subsidie

Door de rechtszaak kwam de subsidie in gevaar die Cure die in de wacht had weten te slepen voor het draaiende houden van de afvalverwerkingsinstallatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland had voor de komende twaalf jaar een steun van in totaal 50 tot 75 miljoen euro toegezegd. 

Voorwaarde was wel dat de bouw van de installatie voor 1 januari jongstleden van start zou zijn gegaan. Volgens de Cure-woordvoerder komt de subsidie echter niet in gevaar omdat de Rijksdienst begrip heeft voor de huidige omstandigheden.   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven