Volledig scherm
© Thinkstock

Uitstoot fijnstof in Zuidoost-Brabant in 2020 overal boven de norm

EINDHOVEN - De uitstoot van fijnstof in Zuidoost-Brabant ligt naar verwachting in 2020 boven de norm. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het RIVM. Een groot contrast met de gemeten cijfers over 2015, waar een groot deel van de regionale gemeenten nog onder de norm zat.

De internationale WHO-norm ligt op 20 microgram per kubieke meter. Met name in de gemeenten Eindhoven en Son en Breugel neemt de uitstoot van fijnstof de komende jaren flink toe, zo verwacht het RIVM. Beide gemeenten lagen in 2015 ook al boven de norm, maar zien die waarden de komende vier jaar flink stijgen. Eindhoven stijgt van 20,5 naar 21,6 microgram per m3, dat is een toename van 2,3 procent naar 7,8 procent boven de norm. In Son en Breugel komen de waarden nog hoger uit, van 2,4 procent naar 8,2 procent (21,6 microgram).

Ook andere gemeenten in de regio komen in 2020 boven de geadviseerde waarden uit. Een groot deel daarvan, waaronder Oirschot, Gemert-Bakel en Valkenswaard, lagen in 2015 nog onder die norm. Fijnstof komt vooral vrij door verbranding in bijvoorbeeld het verkeer, landbouw en industrie. De blootstelling aan stikstofdioxide (vooral veroorzaakt door verkeer en industrie) is in 2020 naar verwachting wel gedaald, ruim 16 procent lager dan nu.

In het grootste deel van Nederland liggen de concentraties fijnstof en stikstofdioxide momenteel onder de internationale norm. Deze norm voor stikstofdioxide wordt nog overschreden in een aantal drukke straten in met name Rotterdam en Amsterdam. Volgens het RIVM zijn stikstofdioxide en fijnstof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentratie onder of boven de streefnorm is.

Bekijk hieronder de cijfers voor uw gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven