Volle bak in het Jan Louwers Stadion. En dat komt de sfeer duidelijk ten goede.
Volledig scherm
Volle bak in het Jan Louwers Stadion. En dat komt de sfeer duidelijk ten goede. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Uitverkocht maar toch niet alle stoelen bezet in stadion FC Eindhoven

EINDHOVEN - Voor het eerst sinds jaren speelde FC Eindhoven gisteren tegen TOP Oss weer eens voor een vrijwel uitverkocht huis. Al leidde al die extra support niet tot een blauwwitte zege.

‘Welkom op deze bijzondere avond”, heet de stadion­speaker vrijdag alle bezoekers welkom in het Eindhovense Jan Louwers Stadion. ,,We zijn voor het eerst sinds lange tijd stijf uitverkocht.”

Dat is te danken aan sponsor en voormalig voorzitter Ronald Onink, wiens bedrijf SRP Zuid vanavond eenmalig op de borst prijkt. Hij was degene die alle overgebleven kaartjes opkocht en gratis verspreidde onder scholieren en verenigingen.

Volgens de man achter de kassa was het vijf jaar geleden dat ze voor het laatst uitverkocht waren, in de play-offs tegen Volendam. ,,De laatste keer met een competitiewedstrijd kan ik me niet eens meer herinneren.”

Toeter Jan

Toch is er bij opkomst van beide teams niet alleen het blauw te zien van de uitgedeelde led-lampjes maar ook dat van de tribune. Niet alle ruim vierduizend stoeltjes zijn ook echt gevuld, ondanks alle inspanningen. Zo is er ook een grote sfeeractie en optreden van een feestzanger.

Zelfs Toeter Jan, misschien wel de bekendste supporter van FC Eindhoven, heeft vanavond versterking van een compleet dweilorkest. Hij heeft een cultstatus in Eindhoven omdat hij steeds negentig minuten onophoudelijk zijn toeter laat schallen. De rest van Nederland maakte pas begin dit jaar kennis met hem toen de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht live op tv was. Prompt stroomden social media vol met geklaag.

FC Eindhoven reageerde met een opvallend statement op hun website waarin ze schrijven dat zij supporters als Toeter Jan juist omarmen. Ook de harde kern beloont hem met luid applaus, waar het voor het dweilorkest blijft bij een liedje met verwijzing naar de Jostiband. Tegen FC Utrecht, toch een grote ploeg, was het stadion met 1800 supporters maar matig gevuld. Tijdens competitiewedstrijden trekken ze gemiddeld 2400 supporters, de derby tegen Helmond Sport was een uitschieter met zo’n 3000 bezoekers. Tijdens de viering van het 110-jarig jubileum in november sprak de nieuwe algemeen directeur Wim van den Broek de droom uit dat FC Eindhoven in het toekomst weer volle tribunes en een plek in het linkerrijtje speelt.

Mooie korting

Ook de rest van het seizoen proberen ze met acties de tribunes voller te krijgen. Zo mag iedere seizoenkaarthouder twee introducees meenemen. Wanneer zij volgend jaar ook een kaart aanschaffen, wacht een mooie korting. De beste publiekstrekker blijft toch sportief succes. En wat dat betreft deed FC Eindhoven, dat op de valreep een 0-2 achterstand omboog in een gelijkspel, alleen de laatste minuten echt aan klantenbinding.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven