Volledig scherm
Veldhovenaar Frans Rutten (l) in gesprek met de Eindhovense wethouder Staf Depla. © Vanda van der Kooi

Uitzendbureaus krijgen opdracht in Eindhoven

EINDHOVEN - Het aantal vacatures in Eindhoven groeit gigantisch. Tegelijkertijd zijn er mensen die dit werk kunnen en willen doen maar stuiten op vooroordelen bij bedrijven. Daarbij gaat het onder meer om oudere werkzoekenden. Juist die mensen wil de Eindhovense wethouder Staf Depla (PvdA, werk) een duwtje in de rug geven door samen op te trekken met de uitzendbureaus Tempo-Team en Actief Werkt. Vrijdagmiddag ondertekende hij met hen een samenwerkingsovereenkomst.

Zij krijgen dit jaar een vergoeding voor elke langdurig werkloze Eindhovenaar die ze weer aan werk helpen. De gemeente Eindhoven trekt er in totaal twee ton voor uit. Tempo-Team en Actief Werkt detacheren voor dit project een intercedent bij het regionale centrum 04Werkt op de Hurk, die actief op zoek gaat naar geschikte kandidaten.

,,Ik zeg altijd: ik ben niet oud, ik ben minder jong. Maar ik werd telkens afgeserveerd op mijn leeftijd. Werkgevers namen vaak niet eens de moeite te reageren", vertelt Frans Rutten (58). Hij heeft sinds november weer werk, dankzij de samenwerking tussen gemeente en Actief Werkt. De Veldhovenaar kwam op zijn 54e thuis te zitten. Daarna volgden drie jaar WW, een jaar bijstand en een dikke 300 vruchteloze sollicitaties. ,,Boodschappen deed ik 's avonds, want dan worden sommige artikelen afgeprijsd. En ik begon me af te vragen of ik mijn huis moest verkopen." Toch bleef hij zich positief opstellen. Rutten liet het (verplichte) werkleertraject van de gemeente vrijwillig verlengen. En hij schrok niet terug voor verandering. ,,Ik ben eigenlijk boekhouder, maar toen ik de kans kreeg om via Actief in de logistiek te gaan werken heb ik die met twee handen aangegrepen." Rutten is inmiddels ploegcoördinator bij een groothandel in Eindhoven.

Brainportregio
Terwijl het aantal vacatures in de Brainportregio gigantisch stijgt, blijft ook het aantal Eindhovenaren in de bijstand nog steeds groeien. Per saldo kwamen er de eerste drie maanden van 2017 weer 83 bij, tot een totaal van 7.158. Hoe komt dat toch? Als de cijfers niet verbeteren, 'dan eet ik mijn schoenen op', zo beloofde wethouder Depla eind vorig jaar. Zover is het nog niet, zegt hij lachend. ,,Dat doe ik als het eind dit jaar nog niet beter gaat. Ik heb echte Bommelschoenen, daar ben ik erg zuinig op." Depla wijst op positieve signalen: het aantal werkelozen (inclusief niet uitkeringsgerechtigden) daalde wel van 11.000 in 2014 tot 8.000 in 2016. ,,En de instroom in de WW gaat hard achteruit. Dat is ook logisch, gezien de economische ontwikkeling."

Maar waarom dan toch nog een toename van het aantal Eindhovenaren in de bijstand? 'Er zijn meer vacatures en leer/werktrajecten is groot, groter dan het aantal kandidaten dat via WIJeindhoven wordt aangemeld', zo constateert de gemeente zelf in haar nota. Ligt daar de oorzaak? ,,We hebben eind vorig jaar al gezamenlijk geconstateerd dat zaken beter moeten", zegt Depla. ,,Een van de acties die we nu ondernemen is het opzetten van een website, met vacatures en trajecten voor die groep mensen die hulp nodig heeft."

Depla wijst erop dat Eindhoven het qua mensen in de bijstand nog altijd veel beter doet dan Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Volgens Depla worstelen veel meer gemeentes met tegenvallende bijstandskosten, door de verkorting van de WW, de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de komst van vluchtelingen. ,,Een jongere uit bijvoorbeeld Eritrea die praktisch analfabeet is, heb je niet zomaar aan werk geholpen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven