Volledig scherm
© Thinkstock

Uitzetting dreigt voor 1000 studenten in Eindhoven

EINDHOVEN - Honderden studentenhuizen in Eindhoven dreigen te moeten sluiten, zeker duizend bewoners maar waarschijnlijk meer kunnen dan zomaar op straat komen te staan. Dat zeggen huisbazen én studenten over de nieuwe regels voor kamerverhuur in Eindhoven. 

Volledig scherm
Kamerverhuurpand in Eindhoven. © Michel Theeuwen

De dreigende sluiting is volgens vertegenwoordigers van studenten en de Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven het gevolg van de nieuwe regels voor kamerverhuur en woningsplitsing die de gemeente wil invoeren. ,,En dat in een tijd dat er sowieso al honderden kamers tekort zijn in de snel groeiende studentenstad Eindhoven.“ Ze maakten dinsdagavond gebruik van de inspraakmogelijkheid over de nieuwe regels. 

De regels die wethouder Yasin Torunoglu voorstelt zijn een compromis. Aan de ene kant is er de noodzaak om extra woonruimte voor bijvoorbeeld de sterk groeiende groep buitenlandse studenten te vinden. Aan de andere kant klagen steeds meer bewoners van wijken met goedkopere koopwoningen over overlast door huizen die opgekocht worden en opgesplitst in kamers of etages. Ook zij maakten gebruik van de inspraakavond. Bewoners van onder meer de Bennekel en het Adonispad  wezen er juist op hoe groot de impact van te veel per kamer verhuurde huizen op hun leefbaarheid is. 

Daarom wil de gemeente voortaan geen nieuwe kamerverhuurpanden meer toestaan in een cirkel van 60 meter rond een bestaand studentenhuis. Dat stuit ook al op verzet bij de studenten, onder meer van TU/e en  Design Academy. Die zeggen dat deze nieuwe restricties de stad op slot zetten voor nieuwe kamerpanden, juist in een tijd dat Eindhoven méér studenten zou moeten huisvesten, ook om aantrekkelijk te zijn voor dit jonge talent, aldus Job van Geest uit de universiteitsraad van de TU/e.  

In principe geldt de 60 meter-regel voor nieuwe aanvragen. Maar het probleem is volgens de verhuurders dat veel oude studentenhuizen geen volledige vergunning hebben. Die werden gedoogd na een uitspraak van de Raad van State. Een deel kreeg van de gemeente een omzettingsvergunning. Maar later bleek die verhuurder ook nog een omgevingsvergunning nodig te hebben. 

Quote

Al deze huizen worden dus illegaal gemaakt. Hierdoor lopen studenten kans om op straat te worden gezet. Het betreft honderden studenten­hui­zen en meer dan duizend studenten, alleen al in onze vereniging

Janneke van Engelen, Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven

Bij de invoering van de nieuwe regels kunnen de semi-illegale huisbazen binnen een jaar alsnog een vergunning aanvragen. Maar die overgangsregeling geldt niet in de zwakkere wijken Bennekel, Woensel-West, Limbeek en Doornakkers, die op slot zitten; hier mogen helemaal geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven. Ook niet voor bestaande kamerpanden. ,,Al deze huizen worden dus illegaal gemaakt. Hierdoor lopen studenten kans om op straat te worden gezet. Het betreft honderden studentenhuizen en meer dan duizend studenten, alleen al in onze vereniging”, aldus Janneke van Engelen van de BPVE. 

De gemeenteraad, die verdeeld is over de nieuwe regels, bespreekt het onderwerp op dinsdag 19 november. Een week later kan het reglement dan definitief vastgesteld worden. Eerder bleek de gemeenteraad verdeeld over dit onderwerp.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven