Urn met as van moeder verdwenen in Eindhoven: zoektocht met magneet

VideoEINDHOVEN - De metalen urn met as van Riek van de Wijgert is gestolen. Volgens de familie is de kwestie 'te gek voor woorden'. Dinsdagmiddag werd met een magneet gezocht op de bodem van de vijver van DELA-uitvaartcentrum De Rijtackers in Eindhoven.

Mevrouw Van de Wijgert overleed zes jaar geleden op 81-jarige leeftijd. De urn heeft al die tijd in de urnenmuur van de Rijtackers gestaan. Afgelopen vrijdag merkte dochter Grace Jacobs dat de urn moedwillig verwijderd was. ,,Hij zit vastgelijmd aan de bodem van de nis. Hij staat stevig, maar met wat trekken krijg je hem wel los."

Magneetvisser

Samen met haar familie is Grace al dagen aan het zoeken. ,,Ik ben eerst bij het DELA-kantoor gaan vragen of ze hem hadden meegenomen, maar dat was helaas niet zo. Daarna hebben we hier overal gezocht." Grace heeft twee zussen en een broer. ,,We hebben eerst bij elkaar geïnformeerd.  Niemand had een reden om die urn te  pakken", aldus Grace.

Zus Ans zette een bericht op Facebook. Dennis van Cranenbroek uit Valkenswaard is magneetvisser. Hij las het en bood zijn hulp aan. Dinsdag ging hij met een magneet de bodem van de vijver van het uitvaartcentrum af. Helaas zonder resultaat. ,,Ik dacht: ik kan toch op zijn minst een poging wagen." 

Kwajongensstreek

Afgezien van een mogelijke kwajongensstreek houdt Grace het erop dat iemand de urn heeft meegenomen omdat hij of zij er een nodig had. ,,Hij zal het wel een mooie gevonden hebben. Ik zou niet weten waarom je anders zo'n ding steelt. Het gaat ons natuurlijk niet om de urn, maar om de as van ons moeder. Wij bepalen zelf wel waar we haar as willen uitstrooien en niet een vreemde. Het is totaal respectloos en triest, dat we niet weten waar de as is. Het voelt alsof we nu voor de tweede keer in de rouw zijn."

De zussen Ans, Grace en Rian kijken toe als Dennis van Cranenbroek zijn magneethengel uitslaat.
Volledig scherm
De zussen Ans, Grace en Rian kijken toe als Dennis van Cranenbroek zijn magneethengel uitslaat. © ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven