Volledig scherm
Joep Teijink. © VRIJ

Vaatchirurg uit Eindhoven over tabaksfabrikanten: Wij geven niet op!


EINDHOVEN - ,,Wij  geven niet op!" Dat zegt de Eindhovense vaatchirurg Joep Teijink als reactie op het besluit van het Openbaar Ministerie om tabaksfabrikanten niet te vervolgen omdat ze dodelijke producten aan de man zouden brengen. 

Teijink, verbonden aan het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht,  had zich achter de aanklacht geschaard als voorzitter van de stichting ClaudicatioNet die opkomt voor de 800.000 mensen in Nederland die aan vaatziekten lijden.

Moeilijke beslissing

Teijink zegt te begrijpen dat dit voor het  OM een moeilijke beslissing is geweest. Advocate Bénédicte Ficq gaat nu namens de aanklagers het Gerechtshof vragen om het OM alsnog op te dragen om een strafzaak aanhangig te maken. 

,,Deze tussenstap maakt het mogelijk het draagvlak te vergroten en nog meer mensen wakker te schudden", zegt Teijink. ,,Wij moeten er als klanten toch voor kunnen zorgen dat de sigaret uit de supermarkt wordt verwijderd. Wij kunnen onze volksvertegenwoordigers toch opdragen een pakje sigaretten onbereikbaar voor kinderen te maken. Het past gewoon niet bij een van de mooiste, rijkste landen ter wereld om kinderen bloot te blijven stellen aan een dodelijk product." 

Massamoordenaars

Teijink noemt tabaksfabrikanten 'massamoordenaars' die er bewust op uit zijn om jongeren verslaafd te maken aan nicotine. Bijvoorbeeld door het produceren van 'sjoemelsigaretten' en het toevoegen van stoffen die de afhankelijkheid van tabak vergroten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven