Volledig scherm
Renate Richters: „Ik kan niet tegen onrecht.” Renate Richters

Valse start voor Cliëntenraad Eindhoven

EINDHOVEN - Gezocht: een interim-voorzitter van de nog fonkelnieuwe Eindhovense Cliëntenraad. De huidige voorzitter, net aan de slag pas, houdt het vanwege tijdgebrek al voor gezien.  

De nieuwe Cliëntenraad van de gemeente Eindhoven heeft een valse start gemaakt.  Nog maar een paar weken nadat de Cliëntenraad aan de slag is gegaan, is voorzitter Hanne Peerenboom al weer opgestapt, evenals een van de leden van de in totaal uit 15 personen bestaande raad.   

Complex
Als reden daarvoor geeft de voorzitter aan dat het gaat 'om een zeer complex proces'. ,,Wil je een goed functionerende Cliëntenraad opzetten, dan moet je daar heel veel tijd en energie in kunnen steken, zegt Peerenboom desgevraagd. ,,Ik ben al na korte tijd tot de conclusie gekomen dat ik niet de aangewezen persoon ben om leiding te geven aan dat proces."

De Cliëntenraad moet de belangen behartigen van de Eindhovenaren die te maken hebben of krijgen met wat het sociaal domein van de gemeente Eindhoven genoemd wordt: de afdelingen waar zorg, welzijn, hulp, uitkeringen en bijstand verleend worden. 

Dat sociaal domein kwam de afgelopen weken groot in het nieuws omdat er in 2016 en ook in de eerste helft van dit jaar veel meer geld is uitgegeven dan was begroot.  Over 2016 gaat het om een bedrag van 39 miljoen euro. Hoe hoog het tekort voor dit jaar is opgelopen wil een woordvoerder van het gemeentebestuur nog niet zeggen. 

Ruzie
Het vertrek van Peerenboom heeft niets te maken met dat tekort, benadrukt de Eindhovense. Ze weerspreekt eveneens dat sprake is van ruzie binnen de Cliëntenraad of van onenigheid met het gemeentebestuur over de opzet en de te varen koers.  

,,Dat is echt niet aan de orde", zegt Peerenboom resoluut. ,,Het heeft puur en alleen te maken met de complexiteit bij het opzetten van zo'n raad, en de tijd die nodig is om de zaak van de grond te krijgen. Eigenlijk zou daar iemand een tijdlang full-time mee aan de slag moeten. Dat verdient deze kwestie echt."

Of dat ook gaat gebeuren is nog onzeker, zo zegt een woordvoerder van wethouder Renate Richters (GroenLinks) van welzijn. Richters is nu op zoek naar een interim-voorzitter. Die moet op zoek naar een nieuwe voorzitter en bovendien in kaart brengen op welke wijze dat voorzitterschap het beste invulling kan krijgen, laat wethouder Richters weten.

De nieuwe Cliëntenraad voor het sociaal domein is in het leven geroepen om de cliëntenraden bij de sociale dienst en de Ergon-bedrijven te vervangen. Beide raden werd afgelopen voorjaar opgeheven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven