Volledig scherm
Imker Joost Jansen plaatst bijenkasten op het balkon van het Van Abbemuseum in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Van Abbemuseum vraagt op originele manier aandacht voor bedreigde bijen

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum verwelkomde dit weekend tienduizenden nieuwe werknemers. Bijen welteverstaan. Op een balkon werden zaterdagmiddag twee bijenkasten geplaatst, precies tegenover het museumcafé. 

Deze zomer nog wordt daar de eerste thee met eigen honing geserveerd.

Nieuwe bewoners
Kunstenaar en imker Joost Jansen is in stijl gekleed. In een trui met hysterisch bloemenmotief stapt hij het museum binnen. Onder zijn arm de nieuwe bewoners, in een dichtgetapete wijndoos. De koningin - en twee helpers - zitten apart in een klein bakje.

Voor het tweede jaar plaatst Van Abbe de bijenkasten. Het begon drie jaar geleden, met BeeWare, een initiatief van Proeftuin 040, een organisatie voor stadslandbouw, waarbij bijenkasten worden geplaatst om het geplaagde dier te helpen. De eerste kast stond - hoe kan het ook anders - op het dak van de Bijenkorf. Dit jaar staan ze op vijf plekken in de binnenstad, zoals het Pullmanhotel en kinderboerderij Eigenwijs.

Plattelandsbijen
Maar eigenlijk is het niet de Eindhovense bij die in de verdrukking zit. De steeds vaker betegelde achtertuinen maken het de stadsbijen weliswaar niet gemakkelijk, maar dat is niks in vergelijking met de problemen waar de plattelandsbijen, zoals Neelke Goossens van BeeWare040 ze noemt, tegenaan lopen. De gebruikte bestrijdingsmiddelen, maar ook de afnemende diversiteit maken het de bijen in het buitengebied lastig. ,,Boeren verbouwen steeds vaker dezelfde gewassen. Velden vol met mais, wat voor de bijen gelijk staat aan de Sahara." 

De stichting probeert daarom boeren te verleiden tot aanleg van een bijvriendelijke strook aan de akkerranden. Ook maakt ze met schoolkinderen kleiballetjes met zaadjes, die als extra voeding kunnen dienen. De stichting is er echter niet alleen voor bijen, ze helpen daarmee ook vooral de mensen, benadrukt Goossens. ,,80% van ons eten wordt bestoven door bijen. Zonder bijen geen leven." In een drietal achtergebleven bijen die uit de raaf op de museumvloer zijn gevallen, zit voorlopig ook nog weinig leven. Ze hebben een afterdinnerdip, verklaart Marleen Hartjes van het museum. Door ze vooraf suikerwater te geven, ondergaan ze alles gelaten. Jansen plaatst de kast zonder bescherming. Een beveiliger kijkt naar de ongenode gasten, maar ondanks gebrek aan geldig entreebewijs laat hij ze ongemoeid.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven