De renovatie van station Eindhoven heeft de Van Abbeprijs 2018 gekregen van de Henri van Abbestichting.
Volledig scherm
De renovatie van station Eindhoven heeft de Van Abbeprijs 2018 gekregen van de Henri van Abbestichting. © Michel Theeuwen

Van Abbeprijs voor hersteld monumentaal station Eindhoven

EINDHOVEN - De Henri van Abbeprijs 2018 wordt vrijdagmiddag uitgereikt aan de partijen die betrokken zijn bij de renovatie van het Eindhovense stationsgebouw. 

,,Het nieuwe station Eindhoven is een voorbeeld geworden van zinvolle, eigentijdse herbestemming. Een oud gebouw werd niet gezien als sta-in-de-weg, maar als een kans om het bestaande station te verrijken. Daarom verdienen de initiatiefnemers en de uitvoerders van dit ongewone en avontuurlijke plan de Van Abbe Prijs 2018", aldus vice-voorzitter Marc van Abbe van de Henri van Abbestichting. ,,De reiziger en de voorbijganger kunnen door deze verbouwing nog jarenlang ervaren wat een spectaculair groeiend Brainport vermag en tegelijkertijd zien hoe het allemaal begonnen is.”

De Van Abbeprijs is uitgereikt aan de betrokken instanties bij de renovatie van het rijksmonumentale station in Eindhoven: (vlnr) wethouder Yasin Torunoglu, Marc van Abbe (vice-voorzitter Van Abbestichting),  Wendy de Wild (Prorail), Stefanie Weser (TAK architecten) en Peter Slangen (NS).
Volledig scherm
De Van Abbeprijs is uitgereikt aan de betrokken instanties bij de renovatie van het rijksmonumentale station in Eindhoven: (vlnr) wethouder Yasin Torunoglu, Marc van Abbe (vice-voorzitter Van Abbestichting), Wendy de Wild (Prorail), Stefanie Weser (TAK architecten) en Peter Slangen (NS). © Henri van Abbestichting/Stephan van der Horst
Het glaskunstwerk van Lex Horn in de stationshal in Eindhoven is gerestaureerd.
Volledig scherm
Het glaskunstwerk van Lex Horn in de stationshal in Eindhoven is gerestaureerd. © Michel Theeuwen

In 1956 werd het huidige rijksmonument geopend. In 2020 zou het station het te verwachten aantal reizigers, 115.000 per dag (een verdubbeling van de vijftiger jaren), niet aankunnen. Een verbouwing was noodzakelijk. Tussen 2013 en 2018 is het station verbouwd. Daarbij zijn veel authentieke elementen bewaard of zelfs hersteld. 

De restauratie boven de ingang van het station in Eindhoven is in oude luister hersteld.
Volledig scherm
De restauratie boven de ingang van het station in Eindhoven is in oude luister hersteld. © Michel Theeuwen
De restauratie in het station Eindhoven eind jaren vijftig
Volledig scherm
De restauratie in het station Eindhoven eind jaren vijftig © Eindhoven in Beeld

De uitreiking van de prijs is op een even betekenisvolle plek: de gerenoveerde stationsrestauratie boven de ingang. ,,Deze inrichting van de restauratie, die wij nu ‘vintage’ zouden noemen, werd liefdevol gereconstrueerd", aldus het oordeel van de altijd kritische erfgoedwaakhond.  De tweejaarlijkse prijs ging eerder naar onder andere villa Eikenoord aan de Aalsterweg, Jan Luiten voor zijn bijdrage aan de monumentenbescherming, Huize De Burgh/stichting Glorieux aan de Geldropseweg en woningcorporatie Sint Trudo voor het werk op Strijp-S. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen penning ontworpen door Olly de Vries-van Abbe (1935-2017). 

De penning die hoort bij de Van Abbeprijs; dit jaar ging die naar de renovatie van het rijksmonumentale station in Eindhoven.
Volledig scherm
De penning die hoort bij de Van Abbeprijs; dit jaar ging die naar de renovatie van het rijksmonumentale station in Eindhoven. © Henri van Abbestichting/Stephan van der Horst
In de oude passage van het station Eindhoven zijn de dierenmozaïeken hersteld.
Volledig scherm
In de oude passage van het station Eindhoven zijn de dierenmozaïeken hersteld. © Michel Theeuwen

De prijs gaat dit jaar naar ProRail, NS en de gemeente Eindhoven. Die waren in opdracht van de provincie en het rijk samen verantwoordelijk voor het in ere herstellen van het typische wederopbouw-monument, aldus de Henri van Abbestichting. Bureau TAK verzorgde het ontwerp. Het gebouw van architect Koen van der Gaast is een van de voorbeelden van het uit de puinhopen van de oorlog herrijzende Eindhoven. Van der Gaast bouwde een voor die tijd ‘opvallend en choquerend’ gebouw waar de constructie duidelijk zichtbaar was. Het dak lijkt te zweven op de transparante voor- en achtergevel.

De hal van station Eindhoven is weer even leeg als hij na de bouw in de jaren 50 was.
Volledig scherm
De hal van station Eindhoven is weer even leeg als hij na de bouw in de jaren 50 was. © Michel Theeuwen

 ,,Al deze voor de vijftiger jaren opzienbarende elementen zijn bij de renovatie door de bouwers met veel respect behandeld. De nieuwbouw, die een aanzienlijke verruiming van de capaciteit van het station betekent, ondersteunt de bestaande effecten , ja benadrukt ze zelfs. De waardering die hieruit blijkt voor het gebouw dat nu meer dan een halve eeuw oud is, stemt de Van Abbe Stichting tot grote voldoening. Het is in Eindhoven niet gebruikelijk dat bouwers met zoveel ontzag omgaan met historische bebouwing", klinkt toch een kritische noot door. 

De stichting vraagt speciale aandacht voor de manier waarop bij de renovatie omgegaan is met de bestaande kunstwerken uit de jaren 50. Zo zijn veelkleurige glasraam in de hal van Lex Horn en de gebeeldhouwde fries van Willy Mignot gerestaureerd. De toevoeging van het lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde in de oude passage noemt de erfgoedwaakhond ‘een geslaagde combinatie van oud en nieuw’.

EINDHOVEN - Heropening station Eindhoven
Volledig scherm
EINDHOVEN - Heropening station Eindhoven © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven