Volledig scherm
© Menno Boon

Van Abbestichting wil geen voorwaarden aan restauratie Catharinakerk Eindhoven: onheus en gevaarlijk

EINDHOVEN - De Eindhovense Henri van Abbe Stichting maakt zich grote zorgen over het onderhoud van de Catharinakerk, nu wethouder Schreurs laat weten dat zij alleen onder voorwaarden restauratiekosten wil betalen.

De koppeling die nu tussen geld voor restauratie en openstelling gemaakt wordt is 'onheus en gevaarlijk voor het voortbestaan van de kerk', aldus de stichting, die zich al jaren sterk maakt voor behoud van monumentale gebouwen in de stad.

Gebruikersovereenkomst
'Deze beide zaken moeten gescheiden worden bekeken, waarbij de gemeente voorlopig nu eenmaal gehouden is aan de afspraken die bij de verkoop met het parochiebestuur en het Bisdom gemaakt zijn.'

D66-wethouder Mary Ann Schreurs maakte 7 november bekend dat de gemeente (eigenaar van de kerk) alleen geld beschikbaar stelt voor restauratie van het orgel en de kerkmuur erachter als het kerkbestuur instemt met een andere gebruikersovereenkomst. Ze vindt dat het kerkbestuur het gebruik van de kerk teveel beperkt. Schreurs heeft tot nu toe geen manier gevonden om onder het bestaande contract met het kerkbestuur uit te komen.

Zoveel mogelijk gebruikmaken
'Op zich juicht ook de Henri van Abbe Stichting een ruim gebruik toe', zo stelt de stichting. 'De kerk is van de gemeente en daarom moeten zoveel mogelijk Eindhovenaren gebruik kunnen maken van dit historisch rijksmonument.' Het koppelen van onderhoud aan een ruimer gebruik verwerpt de stichting echter. 'De eigenaar van het gebouw heeft zonder meer de plicht het gebouw goed te onderhouden. In het geval van de Catharinakerk gaat die inspanningsverplichting nog verder omdat het gebouw immers een van de belangrijkste historische monumenten van Eindhoven is. Het wordt daarmee een dure plicht voor het gemeentebestuur dit erfgoed voor alle Eindhovenaren te behouden. Ook als die plicht letterlijk duur is!'

In samenwerking met indebuurt Eindhoven