Van doodslag op Nicole van den Hurk verdachte Jos de G. wil terug naar tbs-kliniek

DEN BOSCH - Mag Jos de G., veroordeeld voor de verkrachting in 1995 van Nicole van den Hurk, terug naar tbs-kliniek de Rooyse Wissel of moet hij in de cel zijn hoger beroep afwachten, zoals het OM wil? Het Gerechtshof in Den Bosch beslist hier vrijdagochtend over, zo werd dinsdag tijdens een regiezitting bepaald. 

Voor het eerst sinds lange tijd was De G. zelf aanwezig. De man kreeg in 2016 vijf jaar cel opgelegd. Enkel de verkrachting van het destijds 15-jarige meisje uit Eindhoven -en niet de doodslag- achtte de rechtbank toen bewezen. Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelde ging in hoger beroep. Die zaak dient eind augustus. 

Behandeling

Op 20 mei heeft de verdachte tweederde van zijn straf er op zitten en zou in principe zijn voorwaardelijke invrijheidstelling beginnen. Vrijkomen doet De G.  dan nog niet; hij gaat terug naar de gesloten afdeling van de de tbs-kliniek om zijn behandeling -die met een jaar verlengd is- af te maken. 

Om 'de band met zijn behandelaars weer op te kunnen bouwen', vooruitlopend op zijn terugkeer in de maatschappij, wil De G. terug naar de Rooyse Wissel, zo zei hij dinsdag. ,,Ik zit al vier jaar en vier maanden ten onrechte vast. Ik ben onschuldig. Telkens weer tovert het OM nieuwe konijnen uit de hoed om deze zaak te rekken. Dat moet een keer afgelopen zijn."

Materiaal

Het OM komt met een hogere strafeis en dat is volgens advocaat-generaal mr. Gerard Sta reden om aan te dringen op een voorarrest in detentie. Advocaat mr. Job Knoester verzette zich hier met klem tegen. Volgens de raadsman hebben allerlei aanvullende onderzoeken, waaronder een under cover-operatie,  geen spat aan nieuw belastend materiaal opgeleverd. ,,Maar ook geen ontlastende", reageerde Sta. 

Hij memoreerde de uitspraken in twee vergelijkbare zaken, waarbij de voorlopige hechtenis de termijn van de voorwaardelijke invrijheidstelling van de rechter mocht overschrijden. 

>>> Dossier Nicole van den Hurk

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven