Leidekkers aan het werk aan de laatste leitjes voor de toren van de Paterskerk aan de Kanaalstraat in Eindhoven, aan de voeten van Jezus Waaghals.
Volledig scherm
Leidekkers aan het werk aan de laatste leitjes voor de toren van de Paterskerk aan de Kanaalstraat in Eindhoven, aan de voeten van Jezus Waaghals. © Laurens Mulkens

Van een leien dakje op grote hoogte: werk aan de torenspits van de Paterskerk in Eindhoven

EINDHOVEN De pannen erop gooien, de laatste loodjes, van een leien dakje gaan, allemaal gezegden die van toepassing zijn op het werk van deze twee leidekkers op de Paterskerk in Eindhoven. Aan de voeten van Jezus Waaghals op 57 meter hoogte brengen ze de laatste leien aan op de kerkspits. 

Kerktoren van de Paterskerk in Eindhoven staat helemaal in de steigers waardoor het christusbeeld goed zichtbaar is.
Volledig scherm
Kerktoren van de Paterskerk in Eindhoven staat helemaal in de steigers waardoor het christusbeeld goed zichtbaar is. © FotoMeulenhof

Het beeld van de Christus met gespreide armen behoeft geen onderhoud; het koper is weliswaar groen en geel uitgeslagen, maar dat is het natuurlijke patina. De halfronde koperen bol waar Jezus op staat, wordt wel schoongemaakt. Het voetstuk van hout is volgens een woordvoerder van uitvaartcoöperatie Dela nog in zeer goede staat, ondanks de leeftijd van ruim 120 jaar. Dat wordt opnieuw bedekt met lood. 

Ook de ‘fundering’ van de Waaghals is gecheckt. Die bestaat in feite uit houten balken van de toren die doorlopen in het beeld. Ook die zijn in prima staat. 

De Paterskerk aan de Kanaalstraat is onderdeel van het complex Mariënhage dat omgebouwd wordt tot DomusDELA, met de kerk en kapel als ceremoniehuizen en verder een conferentiecentrum, hotel en restaurant. Het werk dat in november klaar moet zijn, ligt op schema.

De halfronde koperen bol waar Jezus op staat.
Volledig scherm
De halfronde koperen bol waar Jezus op staat. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven