Volledig scherm
De Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. © Menno Boon

Van Gijzel had komst predikers naar Al Fourqaan-moskee Eindhoven niet mogen verbieden

EINDHOVEN - Toenmalig burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven had stichting Waqf in december 2015 niet mogen verbieden 7
omstreden gastsprekers uit te nodigen voor een islamitische conferentie in de Al Fourqaan-moskee in zijn stad. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag bepaald.

De burgemeester verbood de komst van de predikers uit vrees voor verstoring van de openbare orde. Vijf van de zeven genodigden stonden in verband hiermee geregistreerd in het zogeheten Schengen Informatie Systeem (SIS). De stichting Waqf vocht het besluit destijds aan met een beroep op de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Ook moest de burgemeester volgens Waqf duidelijker aantonen waaruit het gevaar voor de openbare orde bestond.

Bodemprocedure
Vlak voor de conferentie ging Waqf destijds naar de voorzieningenrechter om het besluit van Van Gijzel van tafel te krijgen. Dat mislukte. De 7 genodigden bleven weg, maar Waqf spande wel meteen een bodemprocedure aan. In die procedure oordeelde de rechtbank maandag dat de burgemeester 'op ontoelaatbare wijze inbreuk heeft gemaakt' op het grondrecht op vergadering en betoging' en dat hij de komst van de gastsprekers niet had mogen verbieden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven