Volledig scherm
Rob van Gijzel. archieffoto Irene Wouters

Van Gijzel laakt uitvoering coffeeshopbeleid

EINDHOVEN - De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft het helemaal gehad met de manier waarop het coffeeshopbeleid momenteel wordt ingevuld.

"Het is inmiddels een onnavolgbare kluwen geworden, een lappendeken, waarin de rechtsgelijkheid voor coffeeshophouders ver te zoeken is", aldus Van Gijzel dinsdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Financiën en Bestuur.

Hij verwijst daarmee naar de verschillende manieren waarop steden met het beleid omgaan.

Het gaat dan vooral om de beleidsregel dat coffeeshops alleen mogen verkopen aan de eigen 'ingezetenen'. Amsterdam bijvoorbeeld heeft al laten weten daar lankmoedig mee te zullen omgaan. Een voorbeeld dat inmiddels door andere steden is gevolgd. Van Gijzel baalt er des te meer van omdat hij nu juist goede afspraken heeft gemaakt met de coffeeshophouders in Eindhoven. Die laten klanten wél aantonen dat ze uit de regio komen. "Onze coffeeshophouders verdienen een pluim omdat ze die afspraak zeer loyaal nakomen", zei hij. De Eindhovense burgemeester gaat nu zo snel mogelijk om de tafel met de hoofdofficier van jusitie: "Ik wil voor 1 februari weten waar we nou aan toe zijn. Ik kan me geen situatie in de Nederlandse politiek herinneren waarin sprake was van zoveel verwarring als in dit coffeeshopbeleid."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven