Volledig scherm
Kunstwerken van Vincent van Gogh in het Amsterdamse Van Gogh-museum. © ANP FREEK VAN DEN BERGH

Van Gogh Museum naar Brabant?

EINDHOVEN - Eindhoven gaat zich mogelijk inzetten voor een verhuizing inspannen van het Van Gogh Museum van Amsterdam naar Brabant. Mogelijk, omdat de nieuwe coalitie niet staat te springen om dit D66-idee uit te voeren. 

Gaat Eindhoven proberen het Amsterdamse Van Gogh Museum naar Brabant te halen? Als het aan scheidend cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs (D66) ligt wel. Op voorstel van haar eigen fractie gaat Schreurs daarover het gesprek aan met de andere Brabantse Van Gogh-gemeenten, Nuenen, Zundert, Etten-Leur, Tilburg en Den Bosch. 

Of het zo ver komt is maar zeer de vraag. De nieuwe coalitie in de Eindhovense gemeenteraad staat in de startblokken. Donderdag wordt het coalitie-akkoord van VVD, GroenLinks, PvdA  en CDA gepresenteerd, dinsdag worden de nieuwe zes wethouders beëdigd en woensdag zwaait de Eindhovense gemeenteraad de huidige zeven wethouders uit - waaronder Schreurs. 

En die nieuwe coalitie staat bepaald niet te springen om zich in te gaan zetten voor de verplaatsing van het Van Gogh Museum vanuit de hoofdstad naar een plek in Brabant. 

Publiekstrekker 

Met name CDA en GroenLinks sputterden tegen: is het niet onverstandig om Amsterdam op de tenen te gaan staan, wilde Saskia Lammers (GroenLinks) weten, want 'die stad wil zo'n publiekstrekker nooit kwijt'.  Volgens Arnold Raaijmakers (PvdA) heeft Eindhoven - gezien alle financiële perikelen - andere belangrijke zaken aan het hoofd.  

Maar D66-raadslid Jorien Migchielsen en de wethouder hielden voet bij stuk. ,,Amsterdam heeft last van te veel toeristen en wil die stroom indammen. Daar willen we graag een handje bij helpen", aldus Migchielsen, die met de toezegging voor een gesprek van Schreurs genoegen nam, en een motie daarover schielijk introk. Waarmee ze - al dan niet bewust - voorkwam dat die motie door de raad zou worden weggestemd.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen