Volledig scherm

Van wie is deze Eindhovense kunst?

Bij EINDHOVEN - een zoektocht naar de rechtmatige eigenaars van vier schilderijen roept Robert Hills uit Engeland de hulp in van lezers van deze krant. Want de makers komen uit Eindhoven, zo weet hij.

Een vergezicht met een kerkje en een landschap met misschien wel de Dommel onder een helder blauwe lucht. Twee schilderijen die Robert Hills uit het Engelse Peterborough in zijn bezit heeft en graag wil teruggeven aan familieleden die wellicht in Eindhoven wonen. Want in ieder geval de makers van de schilderijen komen daar vandaan, een paar ooms van zijn moeder Regina Wouters.

Naar huis

Laatstgenoemde verhuisde na de oorlog naar Engeland en nam de schilderijen mee. 'Met de afspraak dat de schilderijen na haar overlijden zouden worden teruggegeven', aldus Hills in een brief aan deze krant.

'Het was mijn moeders laatste wens dat de schilderijen hun weg naar huis weer zouden vinden, maar na haar overlijden in 2012 op 89-jarige leeftijd lukte het niet om familieleden in Nederland op te sporen. Het gaat in totaal om vier schilderijen. Naast het eerdergenoemde nog een van een vaas met bloemen en een van een straatje met huizen. Of ze enige waarde hebben, Hills heeft geen idee. 'Maar ik wil graag de laatste wens van mijn moeder in vervulling laten gaan.'

Volgens Hills groeide zijn moeder op in een woning aan de Hastelweg in Eindhoven. 'Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog leerde ze mijn vader John Hills kennen op het dansfeest van een legerkamp. Mijn vader was daar werkzaam namens de NAAFI, een organisatie van het Engelse leger die horeca en winkels uitbaat in oorlogsgebieden. De vonk sloeg over en al op de dag dat de Duitsers capituleerden, 8 mei 1945, reisde mijn moeder naar Engeland. Regina was voor de familie een beetje moeilijk, dus ze noemden haar Ginny.'

Terug naar de zoektocht, want aanknopingspunten heeft Hills nauwelijks. Of het moet Jan Wouters zijn. Een oom én doelman die nog een blauwe maandag voor PSV speelde. Het seizoen 1939/1940, zo leren de archieven. Hij stond één wedstrijd op doel en meer is er over hem niet te vinden.

Hills hoopt dat lezers van deze krant de schilderijen herkennen of weten wie de familieleden van zijn moeder zijn. Mochten de rechtmatige eigenaars van de schilderijen zich melden, dan reist de Brit zelf af naar Nederland om ze te overhandigen. Tips kunnen naar d.hoekstra@ed.nl.

Volledig scherm
Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7385 stemmen