Wachttijden bij overwegen zullen langer worden, als ook de goederentreinen langer worden. (archieffoto)
Volledig scherm
Wachttijden bij overwegen zullen langer worden, als ook de goederentreinen langer worden. (archieffoto) © Jurriaan Balke

Vanaf volgend jaar langere treinen over Brabantroute toegestaan

EINDHOVEN - Goederentreinen worden langer. Vanaf volgend jaar gaat ProRail ook extra lange exemplaren van 740 meter toestaan op het spoor. 

De treinen gaan onder meer rijden over de Brabantroute, via Venlo naar Duitsland. Nu nog zijn die maximaal 650 meter lang. Volgend jaar al zullen de eerste 740 meter lange exemplaren over het traject gaan rijden, verwacht ProRail. Volgens een woordvoerder zal dat in het eerste jaar slechts ‘incidenteel’ gebeuren. Vanaf 2021 wordt de frequentie verhoogd, naar twee tot vier ritten per dag. De Brabantroute leidt onder meer via Eindhoven, Helmond en Deurne. 

De spoorbeheerder heeft als doelstelling om het goederenvervoer te laten groeien van 42 miljoen ton (2016) naar ruim 60 miljoen in 2030. ,,De meest duurzame manier van transport is vervoer over het spoor”, zegt een woordvoerder van ProRail.

Wachtsporen

In het eerste jaar zullen de treinen in één ruk, zonder tussenstops, van Rotterdam naar Venlo rijden. Dat heeft te maken met de infrastructuur van het spoor.  Om passagierstreinen te kunnen laten passeren, zijn zogeheten ‘wachtsporen’ nodig waar de goederentrein zich kan opstellen. Deze wachtsporen zijn nu nog 650 meter lang en moeten dus worden verlengd om een stop mogelijk te maken, aldus de woordvoerder. De aanpassing van wacht- en opstelsporen wordt de komende jaren opgepakt, zodat na 2021 het aantal ritten met de XXL-treinen kan worden opgevoerd. ,,Ook zijn er goede afspraken met onze collega's in Duitsland nodig, zodat er geen blokkades bij Venlo ontstaan.”

Lagere kosten

De inzet van langere treinen vindt ook buiten Nederland plaats: als het aan de EU ligt, gaan straks op álle internationale spoorcorridors treinen van maximaal 740 meter rijden. Het grote pluspunt van langere treinen is dat er tegen lagere kosten per wagon méér volume kan worden getransporteerd, aldus ProRail. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven