De lakstraat van VDL Nedcar in Born.
Volledig scherm
De lakstraat van VDL Nedcar in Born. © VDL Nedcar

VDL Nedcar gaat maand dicht, in navolging van BMW

UpdateEINDHOVEN - VDL Nedcar gaat zijn fabriek gedurende een maand sluiten als gevolg van het coronavirus. Voor ongeveer 5.000 medewerkers zal het een beroep doen op de noodmaatregelen van het kabinet.

Dat heeft VDL Nedcar woensdagmiddag laten weten. Eerder op de dag maakte opdrachtgever BMW bekend zijn fabrieken in Europa voor een  maand stil te leggen.

Tekort aan onderdelen

Volgens de VDL Groep in Eindhoven zorgt het  coronavirus voor een tekort aan kritische onderdelen om bij VDL Nedcar de Mini’s en de BMW X1 te blijven produceren. 

De autofabrikant stelt de productie gecontroleerd én verantwoord te willen afbouwen. ,,Op dit moment worden de diverse scenario’s uitgewerkt. Van groot belang is hierbij de goederenstroom van en naar de fabriek te organiseren en de fabriek gecontroleerd af te bouwen", aldus VDL.

Naar verwachting zal VDL Nedcar na vrijdag 20 maart de productie voor een periode van zo'n vier weken niet opstarten. Het idee is om, in overleg met BMW Group, maandag 20 april de autoproductie te hervatten.

Bescherming van medewerkers

Topman Oliver Zipse van BMW noemde woensdag de bescherming van medewerkers en hun families en de steun aan de samenleving om te vechten tegen het coronavirus als redenen voor het besluit. ,,Tegelijkertijd moeten we onze operationele capaciteit overeind houden en ons voorbereiden op de periode die komt na het virus.”

VDL Nedcar in Born werkt als onafhankelijke autoproducent voor de Duitse opdrachtgever die zelf ook eigen autofabrieken heeft.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven