Volledig scherm
Foto ter illustratie © Van Assendelft/Jeroen Appels

Veel animo voor 11.500 panelen van Zonnepark Welschap bij vliegbasis

EINDHOVEN - De verkoop van 11.500 zonnepanelen die vanaf september een plekje krijgen op Vliegbasis Eindhoven loopt als een zonnetje. In de eerste weken dat er ingetekend kon worden, zijn al 8700 panelen gereserveerd, laat de Coöperatie Zonnepark Welschap weten. 

De interesse overstijgt de verwachtingen van de vijf energieclubs uit Eindhoven, Veldhoven, Best, Oirschot en Eersel die bij het project van Vliegbasis Eindhoven betrokken zijn. Die besloot vorig jaar de voormalige landingsstrip van de Eindhovense zweefvliegclub in te zetten als zonnepark. Het project om groene stroom op te wekken, waarvan omwonenden van het vliegveld mede de vruchten plukken, is bedoeld als een vorm van compensatie voor de overlast van vliegtuigen die de 'buren' ondervinden. 

Voorrang

Het aantal deelnemers aan de coöperatie ligt momenteel op 717, weet Marieke van Wijnen van Veldhoven Duurzaam, een van de vijf betrokken verenigingen. Al voor de verkoop daadwerkelijk van start ging bleek de grote belangstelling voor het zonnepark, weet Van Wijnen. ,,Tot 15 april hadden we ruim drieduizend belangstellenden." Deze krijgen tot 1 juni voorrang bij de inschrijving. Deelname aan het project is beperkt tot bewoners en bedrijven in een aantal postcodegebieden rond de luchthaven. 

Paneeldelen op het park -te vergelijken met een paneel op eigen dak- kosten 265 euro per stuk. Deelnemers besparen met het opwekken van eigen stroom en krijgen vijftien jaar lang de energiebelasting terugbetaald. Binnen negen jaar is het geïnvesteerde geld terugverdiend, volgens de Coöperatie Zonnepark Welschap.  

Informatieavonden

Ondanks de voorspoedige verkoop van de panelen blijft de coöperatie informatieavonden organiseren om nog meer leden te kunnen werven. ,,Die avonden organiseren wij als service. In principe staat alle info op de website, maar genoeg mensen willen het graag uitgelegd krijgen of zitten nog met vragen." Met name over de zogeheten postcoderoosregeling bestaat volgens Van Wijnen nogal wat onduidelijkheid. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven