Volledig scherm
Mist op Eindhoven Airport © Foto van de Meulenhof

Veel vertraging op Eindhoven Airport door dichte mist

EINDHOVEN - In het zuidoosten van het land was het maandagochtend erg mistig. Dat levert op Eindhoven Airport de hele dag vertraging op. In het hele land werd door het KNMI ook code geel afgegeven voor lokale gladheid. Dat is inmiddels voorbij. 

Eindhoven Airport liet 's ochtends vroeg al weten dat de dichte mist maandag vertraging oplevert. Dat gold in elk geval voor alle vluchten tot 11.15 uur. Het gaat in totaal om twaalf vluchten. Het eerste vliegtuig, dat eigenlijk om 7.00 uur zou vertrekken, is rond 10.30 uur uiteindelijk vertrokken. Daarna kwam het vliegverkeer weer langzaam op gang. Reizigers moeten wel nog rekening houden met veel vertraging.

Landinwaarts was het maandagochtend lokaal glad door bevriezing van natte weggedeelten, aldus Weerplaza. De gladheid verdween halverwege de ochtend weer. De dichte mist hield wat langer aan.

Nieuw systeem

Mist is voor Eindhoven Airport al langer een groot probleem. Daarom is de luchthaven in gesprek met Vliegbasis Eindhoven, het militaire deel van het vliegveld. Een ander landingssysteem zou de overlast door mist namelijk kunnen voorkomen.

De afgelopen tijd kampte de luchthaven al vaker met problemen door mist. Met een beter instrumentenlandingssysteem (ILS) kunnen toestellen ook met slecht zicht landen en opstijgen. Eindhoven Airport wijst wel op de miljoeneninvestering die daarmee gepaard gaat. De komende tijd moet er dan ook belangenoverweging worden gemaakt, vindt de luchthaven. 

 1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”
 2. Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent
  PREMIUM

  Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent

  Het is alsof er een vloek rust op gitaarwonderkinderen: Jason Becker kreeg op twintigjarige leeftijd de spierziekte ALS, Shawn Lane stierf op veertigjarige leeftijd door aanhoudende gezondheidsproblemen en Jimmy Rosenberg (39) heeft een diep tragisch levensverhaal. Het goede nieuws: na jaren van misère door drugsverslavingen, een zelfmoordpoging, de dood van zijn moeder en zijn zoon, een hartstilstand, twee hartaanvallen, een herseninfarct en twee hersenbloedingen leeft de Helmonder nog. En bovenal: hij speelt weer voor publiek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven