Volledig scherm
Meningokokken © Gettyimages

Veel vraag naar vaccin tegen meningokokkenziekte in regio Eindhoven en Helmond

EINDHOVEN/HELMOND - De vraag naar inentingen tegen de meningokokkenziekte groeit gestaag, merken huisartsen, apotheken en de GGD. Niet altijd is het vaccin verkrijgbaar. 

Diverse apotheken zeggen leveringsproblemen te hebben, waardoor het vaccin vaak niet direct beschikbaar is. Bij apotheek Nijpels in Woensel bijvoorbeeld is het pas vanaf eind deze maand weer te verkrijgen. Ook apotheek De Roosten in Stratum kampt met een vertraagde levering. Het vaccin is hier vooralsnog niet te krijgen. Bij apotheek Benu in Helmond-West is het medio oktober pas leverbaar. ,,We krijgen momenteel veel telefoontjes van verontruste ouders", aldus een medewerkster. 

Jongeren

Op 1 oktober start de landelijke vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte, die kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging; vooral onder jongeren toeslaat en dit jaar al achttien doden eiste. 

Het eerst zijn bij de vaccinatie veertienjarigen aan de beurt; volgend jaar volgt in een tweede inentingsronde de leeftijdscategorie tot en met achttien jaar. In totaal krijgen 650.000 kinderen uit de belangrijkste risicogroep een prikje. Zij krijgen hiervoor een schriftelijke oproep. Deze inentingen worden door het rijk vergoed. In Zuidoost-Brabant gaat het in de eerste ronde om zesduizend veertienjarigen die in de tweede helft van 2004 zijn geboren. Volgend jaar volgt de tweede groep van in totaal 36.000 jongeren. 

Nogal wat ouders wier kinderen buiten deze leeftijdscategorie vallen, blijken zich zorgen te maken en kloppen aan bij de huisarts of GGD. Artsen in Eindhoven zien  dat een groeiend aantal patiënten zich meldt. Maar van een echte run op het vaccin is (nog) geen sprake. Datzelfde constateren de apothekers. 

Quote

Momenteel telt de lijst driehon­derd aanvragen

Woordvoerster GGD Zuidoost-Brabant

Ook bij de GGD Zuidoost-Brabant kan men terecht voor een vaccinatie. Volgens een woordvoerster  is de vraag sinds begin deze week 'erg groot'. ,,Momenteel telt de lijst driehonderd aanvragen. Met extra inzet van mensen en uren proberen we hen zo snel mogelijk op spreekuur te laten komen. Maar dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende vaccin. Volgende week krijgen we daar meer duidelijkheid over."

Kosten

De kosten voor een vaccinatie op eigen verzoek zijn 88 euro, waarvan 66 euro voor het vaccin én 22 voor een consult. Of dat vergoed wordt, is volgens haar afhankelijk van het verzekeringspakket. Via de huisarts kunnen patiënten wat voordeliger uit zijn. Bij de apotheek kost het vaccin zestig euro. Daar kunnen al dan niet de kosten voor het consult en/of het zetten van het prikje bij komen. 

De apotheken betrekken hun voorraad veelal via groothandelaar Europort Pharmaceuticals in Rotterdam. Of het bedrijf de landelijke vraag naar vaccins aan kan, is onduidelijk. Er was donderdag niemand bereikbaar voor een antwoord op deze vraag.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven