Veertien relschoppers Eindhovense sintintocht veroordeeld voor plegen openlijk geweld

VideoDEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde woensdag veertien mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet en tegen de politie. De mannen krijgen taakstraffen variërend van 60 uur tot 160 uur. Een verdachte krijgt een gevangenisstraf van twee weken en een taakstraf van 90 uur. De rechter sprak een verdachte vrij vanwege gebrek aan bewijs.

De verdachten gooiden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten en deelden klappen en trappen uit. Ook een politieagent werd geschopt.

Samen openlijk geweld gepleegd

De politierechter oordeelt dat de verdachten het openlijk geweld samen hebben gepleegd. Dit betekent dat het niet zozeer uitmaakt wie precies welk aandeel had in het geheel; de verdachten zijn hiervoor als groep verantwoordelijk. De rechter neemt – anders dan de officier van justitie eiste – het gooien van pepernoten en eierdozen niet mee als ‘openlijk geweld’. 

Daarnaast worden drie verdachten vrijgesproken van het meer fysieke gedeelte van het geweld, zij distantieerden zich van de rest toen zij de demonstranten en de agent aanvielen. Deze mannen krijgen ieder een taakstraf van 60 uur. De overige verdachten zijn veroordeeld tot taakstraffen van 100 uur of meer. Daarbij weegt als strafverzwarend mee dat een aantal verdachten een strafblad heeft en dat een paar verdachten kinderen bij het gooien van eieren heeft betrokken.

Demonstratie

Bij de intocht november vorig jaar stond een handjevol leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op het Catharinaplein te demonstreren. Een steeds groter en agressiever wordende groep maakte daar ernstig bezwaar tegen. Dat begon met klaasliedjes zingen en pepernoten gooien, het werden doodsverwensingen en –vooral- eieren en bierblikjes.

Vanochtend stonden zeven verdachten terecht. Iedereen gaf toe eieren te hebben gegooid. Een 33-jarige Eindhovenaar zei echter al weg te zijn toen de vlam in de pan sloeg. Een ander (30) niet, en hij was tevreden over zijn actie. “Ik ben vader, dit kan gewoon niet.” Hij had ‘een ander’ snel vijftig eieren laten kopen, deelde wat dozen uit en gooide de rest zelf. De demonstranten vroegen ‘met zo’n belachelijk standpunt’ om een reactie. “Ze hadden helmen moeten opdoen, dan konden ze eitjes koppen. ” Hij vond het een opgeklopte kermisvertoning. “Waar hebben we het over, het waren eitjes, geen bakstenen.”

Quote

“Waar hebben we het over? Het waren eitjes, we gooiden geen bakstenen.”

Verdachte van relschoppen

De oudste verdachte (55) wilde ‘een ludiek tegengeluid laten horen’ want hij ergerde zich al vijf jaar aan de discussie, als vader en als opa. En ook de jongste (22) had het over een tegengeluid. Ook hij greep naar eieren, maar ‘wist niet dat dat verboden was, want ze werden uitgedeeld’.

Risico-wedstrijd

De officieren van justitie, Kristie van Vroenhoven en Janine Kramer, zeiden de mannen niet ‘te vervolgen voor het gooien van een eitje, maar voor openlijk geweld, in vereniging gepleegd.’ Er werden ‘bijzonder nare dingen geroepen’, en wat een kinderfeest moest zijn verwerd qua sfeer tot een risico-wedstrijd. Een van de verdachten klaagde over grof geweld van de politie. Kramer zei dat dat niet te vermijden was en de politie door haar optreden veel ellende heeft voorkomen. 

Alle verdachten verdienen een werkstraf van honderd uur. Maandag kregen twee mannen daar twintig en veertig uur bovenop omdat ze kinderen bij hun daden betrokken, een Helmonder heeft, net als de Eindhovenaar van 25, zo’n dik strafblad dat hij geen taakstraf meer kan krijgen en twee maanden cel dient te krijgen.

Volledig scherm
Boven in beeld de grote groep voorstanders. Onder in beeld de groep van KOZP. © Chiel Timmermans

In samenwerking met indebuurt Eindhoven