Veiligheidsregio wil 2 miljoen extra van regiogemeenten; ‘We moeten ze niet afstraffen omdat ze zo flexibel waren’
EINDHOVEN - De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant moeten financieel bijspringen om de begroting voor de veiligheidsregio voor 2023 rond te krijgen. Het gaat in totaal om 2 miljoen euro. Daarvan is 600.000 euro nodig omdat medewerkers door de drukke coronatijd niet toekwamen aan hun reguliere werkzaamheden. Er moet nu een inhaalslag gemaakt worden.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost moest in de coronacrisis alle zeilen bijzetten. Op tal van vlakken werd een beroep op de organisatie gedaan.
Daardoor kon een deel van het reguliere werk niet gedaan worden en ontwikkelingen die twee jaar geleden al op de rol stonden kwamen stil te liggen of zijn vertraagd, zo meldt de veiligheidsorganisatie in de begroting voor 2023. En vertraging is niet wenselijk. ‘Zeker omdat de organisatie proactief moet kunnen reageren op de crises die nog op ons afkomen.’
Al starten met voorbereidingen
Een inhaalslag is dus noodzakelijk. En dat kost geld. De veiligheidsregio vraagt daarom 600.000 euro extra voor de jaren 2023 en 2024. Als de gemeenten akkoord gaan wil de veiligheidsregio dit jaar al starten met de voorbereidingen om de crisisbeheersing weer op peil te krijgen. Het gaat dan vooral om het werven van nieuwe mensen.
De veiligheidsregio wil bijvoorbeeld aan de slag met ‘informatiegestuurde veiligheid’ aan de hand van onder andere data en scenario-ontwikkeling. Daarin wil het samenwerken met de zes zuidelijke Veiligheidsregio’s. Ook wil het beter voorbereid zijn op cyberincidenten.
De veiligheidsregio heeft direct geleverd in plaats van eerst te zeuren om geld
Paul Verhoeven, burgemeester in Heeze-Leende is algemeen bestuurslid van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en lid van de adviescommissie Financiën en Bedrijfsvoering binnen de veiligheidsregio. Hij vindt het te rechtvaardigen dat gemeenten het verschil in de begroting bijlappen, zo liet hij maandagavond de fracties in zijn gemeente weten.
,,Onze veiligheid was in coronatijd in het geding. De veiligheidsregio heeft direct geleverd in plaats van eerst te zeuren om geld. Maar daardoor zijn wel zaken blijven liggen. Ik vind dat we ze niet moeten afstraffen omdat ze zich zo flexibel hebben opgesteld”, aldus Verhoeven.
Extra kosten uit coronacompensatie Rijk
Elke gemeente draagt naar rato bij aan de veiligheidsregio. Voor de gemeente Eindhoven betekent de inhaalslag op het gebied van crisisbeheersing een verhoging van de bijdrage van 207.000 euro per jaar. Voor een kleinere gemeente als Heeze-Leende is dat 12.012 euro extra.
Volgens Verhoeven kunnen gemeenten voor die extra kosten een beroep doen op de coronacompensatie die ze vanuit het Rijk krijgen.
Ook extra geld voor bevolkingszorg en stijging loonkosten
Ook de verhoging van de gemeentelijke bijdrage voor bevolkingszorg tikt flink aan in de begroting van de veiligheidsregio: 257.000 euro voor komend jaar. En voor een stijging van loonkosten wordt 300.000 euro begroot. Ook die extra kosten komen op het bordje van de gemeenten.
Het overgrote deel van het geld voor de veiligheidsregio komt van de gemeenten: 46,5 van de 54 miljoen euro. Het Rijk is de andere geldschieter.
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. In deze organisatie werken de 21 gemeenten, de brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisaties in de regio samen. De diensten worden ingezet om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRecensie
‘Immersieve’ theaterbeleving op industrieterrein is indrukwekkend gevecht tussen licht en donker
EINDHOVEN - Koptelefoon op, wilgentak in de hand en wandelschoenen aan je voeten. We wandelen over dat wat er over is van een bedrijventerrein als iedereen naar huis is. Een leegte die met een warme avondzon nog te doen is, al ben ik toch wel blij dat er hier en daar nog iemand loopt met een koptelefoon. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Ambtenaren in Helmond krijgen vaker met agressie, geweld en intimidatie te maken: ‘We moeten vinger aan de pols houden’
HELMOND - Ambtenaren in Helmond hebben het afgelopen jaar vaker met geweld, agressie en intimidatie te maken gekregen. In 2021 werd er van 21 incidenten melding gemaakt. ,,De impact is enorm.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
PREMIUM
Evoluon blijft er armetierig bij staan; Geen subsidie dus geen nieuw dak voor iconische ‘vliegende schotel’
EINDHOVEN - Het Evoluon staat er op dit moment weinig florissant bij, maar een nieuw dak zit er voorlopig niet in. Een aanvraag voor rijkssubsidie voor de dure klus is ondertussen voor de tweede keer afgewezen. En dus gaan de eigenaars voorlopig voor plan B: het opnieuw wit maken van de ‘vliegende schotel’. -
HOMMAGE
Familie van wijlen oud-topcoureur Bert Oosterbosch onder de indruk van massale deelname aan toertocht met zijn naam
Voor de familie van de in 1989 overleden oud-topcoureur Bert Oosterbosch was het zondag een bijzondere en emotionele dag. Tijdens de zogeheten Bert Oosterbosch Classic brachten meer dan driehonderd wielrenners met hun deelname een hommage aan de Eindhovenaar, die al op 32-jarige leeftijd uit het leven werd gerukt. -
PREMIUMNABESCHOUWING
Ruud van Nistelrooij over de terugkeer van Luuk de Jong en alle wensen van PSV: ‘We hopen op nog meer’
PSV speelde zaterdagmiddag met 2-2 gelijk in een oefenwedstrijd tegen Cercle Brugge, maar het was natuurlijk de dag van de terugkeer van Luuk de Jong in Eindhoven. Trainer Ruud van Nistelrooij was er duidelijk over. ,,Ik ben zeer tevreden en blij dat het gelukt is om hem binnen te halen. Geweldig is het. Het eerste contact is van een week of zes geleden. Sindsdien is er veel gebeurd. Het is een lang traject geweest tussen de clubs en om er met elkaar helemaal uit te komen
In samenwerking met indebuurt Eindhoven