Volledig scherm
Woontoren Frits, onderdeel van S-West-project op Strijp-S aan de Torenallee, naast school SintLucas (rechts op de illustratie nog net te zien). Op de voorgrond blok Frederik (91 huurwoningen) dat tegelijkertijd gebouwd gaat worden. Een ontwerp van Jeroen Schipper voor MRP Development en Ten Brinke Cohof. © MRP Development/Ten Brinke Cohof/Jeroen Schipper

Veiling nieuwbouwflats Strijp-S in Eindhoven geen succes; fase 2 gewoon traditioneel in verkoop

EINDHOVEN - De veiling van nieuwbouwappartementen in de woontoren Frits, onderdeel van S-West op Strijp-S in Eindhoven, is geen succes geworden. Consumenten lijken er nog niet klaar voor. in de volgende fasen verkoopt ontwikkelaar MRP Development/Ten Brinke Cohof eventuele koopappartementen gewoon op de traditionele manier. 

Toch is meer dan 70 procent verkocht en kan de bouw wellicht nog dit voorjaar beginnen. Tegelijk met de 87 koopappartementen kan ook de bouw van 91 huurwoningen in bouwblok Frederik starten. De ontwikkelaar heeft het complex verkocht aan twee pensioenfondsen.

Vraagprijs

Toch is een kleine 30 procent van de woningen in Frits nog te koop, en dat in de overspannen Eindhovense markt en ondanks de grote belangstelling vooraf. Heeft dat wellicht te maken met de manier waarop de appartementen verkocht werden: wie een woning wilde kopen waar meer gegadigden voor waren, kon aangeven of hij meer wilde betalen dan de vraagprijs? Mark van Empelen van MRP vreest van wel. 

,,We merken dat een deel van de consumenten nog niet gewend is aan deze manier van verkopen, hoe transparant we dat ook georganiseerd hebben", aldus Van Empelen. ,,Die vonden het toch te spannend. Je vraagt ook veel vertrouwen. Veel kopers wachten dan gewoon even af. En het was natuurlijk een experiment. De woningen uit de tweede fase worden gewoon op de traditionele manier verkocht. Voordat je zoiets nog een keer doet, moet je goed nadenken of het past. Bij de verkoop van een bestaande woning ga je gemakkelijker in gesprek over de prijs, maar er zit een grens aan. Blijkbaar zit die hier.”

Volledig scherm
Frederik en Frits de twee woontorens uit het plan S-West op Strijp-S in Eindhoven. Ontwerp: Jeroen Schipper voor MRP Development en Ten Brinke Cohof. © Jeroen Schipper/MRP Development/Ten Brinke Cohof.

Frederik

Vrijdag is verder het contract getekend over de verkoop van woontoren Frederik op de hoek met de Ir. Kalffstraat. Die is verkocht aan SPF Beheer dat optreedt namens de pensioenfondsen SPF (Spoorwegen) en SPOV (openbaar vervoer).  De appartementen worden verhuurd; de inschrijving daarvoor is geopend op S-West.nl. Omdat een en ander zo voorspoedig verloopt kan Van Empelen bovendien aankondigen dat de plannen voor de lagere bouwblokken Maria (26 appartementen) en Benjamin (29) aan de Ir. Kalffstraat waarschijnlijk nog dit voorjaar gepresenteerd worden.

Ook over Maria en Benjamin (allemaal genoemd naar leden van de familie Philips) is overleg met beleggers voor de verkoop. Maar Van Empelen houdt ook de optie open om ook daar koopappartementen voor particulieren op de markt te zetten. 

Het ontwerp van S-West is van architect Jeroen Schipper uit Rotterdam, Stam + De Koning Bouw uit Eindhoven gaat de torens bouwen. 

Volledig scherm
Het woningbouwplan S-West op Strijp-S, met linksonder het NatLab en de Ir. Kalffstraat, bovenaan de gebouwen Anton en Gerard aan de Torenallee. Het plan van MRP Development is ontworpen door Jeroen Schipper uit Rotterdam. © MRP Development/Jeroen Schipper

In samenwerking met indebuurt Eindhoven