Velocity Ladies Eindhoven
Volledig scherm
Velocity Ladies Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Velocity Ladies Eindhoven zet zichzelf op de kaart

EINDHOVEN - De piepjonge Eindhovense dameswielerclub Velocity Ladies Eindhoven is provinciaal winnaar geworden in de ADR Club van het Jaar verkiezing. Op dinsdag 18 juni is de strijd om de landelijke titel in de categorie Sport op sportcentrum Papendal in Arnhem. Die uitslag wordt weer een week later bekendgemaakt. 

Velocity Ladies Eindhoven is een klein jaar geleden ontstaan na een oproepje op facebook met de vraag ‘Wie fietst er mee’.  Dat  leverde vijf dames op die mee wilden fietsen. ,,Omdat samen fietsen nou eenmaal leuker is”, zo verklaart secretaris Debby Weerlink van de club. Het groepje dames dat elkaar die eerste keer trof, kende elkaar niet, maar fietste dat eerste seizoen wel meteen als vriendinnengroep verder onder de naam Ladies First Cycling. 

Ambitieus

In november rees de vraag wat te doen: blijven we een vriendinnengroep of gaan we verder als vereniging? Op dat moment telde de groep tien vrouwen die wekelijks samen toerden. Het werd een vereniging die inmiddels ook is aangesloten bij wielersportbond NTFU.  En met een commissie Velocity Ladies Nederland, want de ambities zijn groot. Weerlink: ,,We willen echt landelijk gaan, want duidelijk is dat er echt behoefte is aan dameswielerclubs. Dat merken we aan reacties op sociale media, maar ook aan de animo voor onze cursus Start tot bike, de clinics op de wielerbaan in Valkenswaard, een onderhoudsclinic en de zogenoemde Liv-rides in Eindhoven, Amsterdam. Hoe dat komt? Vrouwen fietsen nou eenmaal anders: socialer en meer op elkaar afgestemd. Maar vrijwel alle wielerclubs zijn gemengde verenigingen met voornamelijk mannelijke leden die bovendien de vrouwen niet meer op de racefiets krijgen. Daarom is het leuk te constateren dat we zo kort na onze oprichting in februari al een gesprek met Toerclub Woensel hebben gehad om in sommige opzichten samen te gaan werken.”

Wedstrijd rijden

Velocity Ladies Eindhoven telt inmiddels 24 leden en omdat  niveau en ambities verschillen, gaat de club voortaan vaker in twee groepen rijden: een toergroep en een tweede die gaat rijden met trainingselementen om in de toekomst ook wedstrijden te gaan rijden.   

Zichtbaar

En de Club van het Jaar verkiezing? Weerlink lacht: ,,Puur toeval. Mijn vader wees me erop. Pas later zijn we gaan nadenken over wat we ermee kunnen. Potentiële sponsoren bijvoorbeeld laten zien wie we zijn, wat we doen en dat we bovendien heel  zichtbaar zijn.  Bovendien bleek niet alleen ADR een mooie prijs in petto te hebben, een masterclass naar keuze en een  professionele promofilm van je club, maar ook de NTFU. Die prijs  hebben we al binnen: een compleet verzorgd dagje uit op de fiets.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven