Verbazing in Tweede Kamer om gedogen drugs in tbs-kliniek, PVV stelt Kamervragen

EINDHOVEN – In de Tweede Kamer is vrijdag met grote verbazing gereageerd op het nieuws dat het gebruik van softdrugs voor patiënten in De Woenselse Poort lange tijd werd toegestaan. VVD, PVV, SP en PvdA (samen 76 zetels) noemen het voormalige gedoogbeleid ‘krankzinnig’, bizar’ en ‘idioot’.

Volledig scherm
Joint © Thinkstock

Tweede Kamerlid Gidi Markuszower, nummer vijf op de PVV-kieslijst, heeft vrijdag schriftelijke Kamervragen ingediend bij de staatssecretaris Veiligheid en Justitie. Hij vraagt zich af hoe het zit met andere klinieken in Nederland. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) gaat ook om opheldering vragen.

Vragen
“Het is toch te krankzinnig voor woorden dat GGzE het gebruik van drugs al die tijd heeft toegestaan in een overheidsgebouw”, vertelt PVV’er Markuszower boos. “Dan vraag ik mij af: hoe zijn deze verdovende middelen binnengekomen? Stiekem, of met goedkeuring van de directie? Ik eis hier zo snel mogelijk opheldering over.”

Patiënten van forensisch-psychiatrische kliniek De Woenselse Poort mochten in sommige gevallen binnen én buiten de muren drugs gebruiken. Dat gedoogbeleid is nu voorbij. “Omdat wij van mening zijn dat drugs een ongewenste reactie geven op ons werk- en leefklimaat”, licht een woordvoerder van GGzE vrijdag toe.

'Dit valt niet uit te leggen'
Markuszower is de nieuwe woordvoerder Veiligheid & Justitie bij de PVV. Hij riep vrijdag de fractie bij elkaar na het verhaal van het ED, waarin stond dat de GGzE stopt met het gedogen van drugsgebruik. “Het is niet te geloven dat misdadigers in deze kliniek ongestraft aan de drugs hebben gezeten. Dat valt niet uit te leggen aan de mensen die de dupe zijn geworden van deze criminelen.”

Ook de VVD vindt dat drugs onder geen enkel beding thuishoren in een gevangenis of een psychiatrische instelling. “Ik vind het bizar dat klaarblijkelijk het gebruik van drugs werd gedoogd”, zegt Tweede Kamerlid Foort van Oosten. “Ik zal bij de staatssecretaris verifiëren of een dergelijk ‘zero-tolerance’ beleid standaard voor het hele gevangeniswezen is. Zo niet, dan wil ik dat ingevoerd hebben.”

'Van de zotte'
Inspectiediensten stelden vorig jaar onderzoeken in naar aanleiding van berichten over misstanden in de kliniek. Daaruit bleek dan ten minste een derde van de patiënten positief scoorde op drugstesten. “Het is werkelijk van de zotte dat het gebruik van drugs al die tijd gedoogd werd”, zegt Madeleine van Toorenburg (CDA). “Je stoomt een zeer moeilijke doelgroep klaar voor een veilige terugkeer in de samenleving. Dat gaat niet als ze half van de wereld zijn. Maar ik ben blij dat de kliniek nu goed op weg is.”

'Krankzinnige gedoogbeleid'
Strafrechtadvocaat Sébas Diekstra durft nog een stap verder te gaan en noemt het gedogen van softdrugs ‘gestoord’. “Dit is niet aan de maatschappij uit te leggen. Gelukkig stopt het nu ook”, zegt de raadsman. Zijn collega Job Knoester deelt niet dezelfde mening. “Door patiënten te dwingen geen jointjes meer te roken, zorg je alleen maar voor meer frustraties. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.”

Onzin, vindt Diekstra. “Als het beëindigen van dit krankzinnige gedoogbeleid leidt tot frustraties van tbs’ers, dan moet de kliniek voldoende toegerust zijn om daar goed mee om te gaan. Daarvoor is deze kliniek er namelijk. Kunnen ze dat niet, dan hebben we een groot probleem.”

Verbetering 
Vakbond NU’91 is eveneens tevreden met het einde aan het gedogen van drugsgebruik. “We hebben daar als bonden flink op gehamerd tijdens ons overleg met de raad van bestuur. We zien als vakbonden dat het verbeterplan echt wordt uitgevoerd.”, zegt bestuurder Michel van Erp.

Behalve cliënten, worden ook medewerkers van De Woenselse Poort voortaan onaangekondigd gecontroleerd op drugs. De ondernemingsraad heeft daar gisteren groen licht voor gegeven. “Als het gaat om de veiligheid van de cliënten en vooral ook het personeel is dat een middel dat je kan inzetten.”

Alles over De Woenselse Poort vindt u in het dossier van het Eindhovens Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven