Volledig scherm
Foto ter illustratie

Verdachte politiechef uit Eindhoven ontslagen vanwege fraude en corruptie

EINDHOVEN - Politiecommissaris Van den E. uit Eindhoven is per direct ontslagen vanwege fraude en corruptie. Hij zou van bedrijven reisjes en giften hebben aangenomen. Van den E. vecht zijn ontslag aan.

NRC Handelsblad meldde vrijdag dat Van den E., die veertig jaar bij de politie werkte, op straat is gezet. Hij was al sinds mei 2016 geschorst met behoud van salaris. Dat gebeurde na een strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche naar hem. Van den E. werd er drie jaar geleden van verdacht persoonlijk te hebben geprofiteerd van contracten tussen de politie en het bedrijfsleven.

Van den E. was als 'programmaleider sensing' verantwoordelijk voor de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur zoals camera's, microfoons en andere technische hulpmiddelen. Hij zou zich hebben laten fêteren door bedrijven waarmee hij namens de politie zaken deed. Van den E. zou financieel hebben geprofiteerd van contracten en reisjes hebben aangenomen. Ook zou hij kosteloos op een wijnboerderij in Frankrijk hebben verbleven.

Huiszoeking en meerdere telefoons afgeluisterd

In het onderzoek naar Van den E. is volgens NRC huiszoeking verricht en zijn meerdere telefoons afgeluisterd. De commissaris was vele jaren bezig met het verzamelen van informatie over personen of objecten, met inzet van technische apparatuur zoals camera's, weegplaten of drones.

Van den E. was ook tien jaar lang directeur van CrimiNee!, een stichting waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken om met technische middelen criminaliteit te bestrijden op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en binnensteden. Van den E. zou zijn zoon hebben bevoordeeld door diens videobedrijf films te laten maken voor CrimiNee!

Een woordvoerder van het landelijk parket zegt tegen NRC dat het strafrechtelijk onderzoek na drie jaar onlangs is afgerond, en dat binnenkort wordt besloten of hij voor de rechter moet verschijnen.

Slachtoffer

Van den E. is het niet eens met zijn ontslag, laat hij NRC weten via zijn advocaat Marijn Zuketto. "Hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan plichtsverzuim, laat staan van ernstig plichtsverzuim. Er is in geen enkel opzicht sprake van onoorbaar gedrag." Tegenover vrienden heeft Van den E. volgens de krant gezegd zich het slachtoffer te voelen van jaloerse collega's en bedrijven die laster over hem en een zakenpartner zouden hebben verspreid.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7735 stemmen