Volledig scherm
Oud-directeur Walter Vermeulen zou zijn voormalige werkgever Laurentius in Breda mogelijk voor tientallen miljoenen hebben opgelicht. © Ron Magielse / het fotoburo

Verdachten fraude woningcorporatie Laurentius vijf dagen lang voor rechter

BREDA/EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch trekt deze maand vijf volle dagen uit voor de fraudezaak rond de Bredase woningcorporatie Laurentius. Het proces start op 12 december. 

Oud-directeur Walter Vermeulen en zijn compagnon Wim Snoeren staan terecht op verdenking van grootschalige vastgoedfraude.     

De zaak kwam aan het rollen toen Vermeulen op 21 mei 2012 werd aangehouden in zijn woonplaats Eindhoven en agenten op hetzelfde moment het kantoor van de Bredase woningcorporatie Laurentius binnenvielen. Ze namen daar de volledige administratie in beslag. 

Laurentius is onder leiding van directeur Vermeulen korte tijd daarvoor in de problemen gekomen en onder verscherpt toezicht geplaatst. Justitie heeft het gemunt op Vermeulen en zijn twee zakenpartners Snoeren en de inmiddels overleden Pierre Peeters, oud-topman van het ROC West-Brabant. Vermeulen zou met hulp van zijn compagnons vastgoed hebben verhandeld ten koste van Laurentius.

Schikking

De verdachte  transacties betreffen woningbouwprojecten in Breda (Brouwhof), Sint Maartensdijk (Onder de Linden) en Terneuzen (Schuttershof en Alvarezlaan). Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van een schade voor Laurentius van 4,4 miljoen euro, maar trof eind 2015 een schikking met Vermeulen. 

Daarmee vervalt de strafrechtelijke claim tegen hem. Het schikkingsbedrag is niet bekendgemaakt. Laurentius kondigde aan met een eigen claim te komen. Volgens de directie is de daadwerkelijke schade vele tientallen miljoenen euro's.

Laatste woord

De rechtbank in Den Bosch behandelt op 12 en 13 december de feiten. Op donderdag 14 december krijgt de officier van justitie de hele dag de tijd voor zijn of haar requisitoir. 

Op 18 december zijn de advocaten aan de beurt en een dag later volgt de tweede ronde voor beide partijen en krijgen de verdachten het laatste woord. 

De rechtbank doet op 23 januari uitspraak.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
3897 stemmen