Volledig scherm
Online casino © ANP XTRA

'Verdachten gokimperium uit Eindhoven en Geldrop weten goed dat ze fout zaten'

DEN BOSCH - De mannen die ervan verdacht worden dat ze een illegaal online-gokimperium runden, wisten wel degelijk dat ze fout zaten, betoogt justitie.

Ze wisten goed dat het aanbieden van online gokspelen in Nederland verboden is en tuigden daarom juist een schijnconstructie op met een nepbedrijf in Costa Rica. En dat ze dachten dat hun aanpak in Nederland wel gedoogd zou worden, houdt geen stand. 

Verdedigingslinie

De officieren van justitie Josien Mooijen en Michiel van IJzendoorn  lieten woensdag in de rechtbank van Den Bosch niet veel heel van de verdedigingslinie van de hoofdverdachten in de grote strafzaak tegen achttien personen en dertien bedrijven. Hen wordt in eerste instantie het illegaal aanbieden van gokspelen aangewreven en daarnaast valsheid in geschrifte en  witwassen. Tussen 2004 en 2014 zouden ze 105 miljoen hebben omgezet met illegale internetgokspelletjes.

Quote

Zij opereerde op of over de grens van wat een advocaat mag."

Officier van justitie Josien Mooijen

Hoofdverdachten Stijn F. uit Eindhoven en de Geldropse broers Maurice en Michel G. zeiden eerder dat ze dachten niet veel verkeerd te doen. Hun advocate Annette M. - nu medeverdachte - had hen weliswaar verteld dat wat ze deden onwettig was, maar had ook verzekerd de pakkans niet groot zou zijn. Het aanbieden van de spelletjes via een buitenlands bedrijf zou die pakkans nog aanzienlijk verkleinen. Daartoe riepen de verdachten volgens justitie een nepbedrijf in Costa Rica in het leven. 

Mailverkeer

Zo konden de Kansspelautoriteit en de Belastingdienst 'het bos ingestuurd worden omdat nergens uit bleek dat de aanbieders in Nederland zaten', stelden de officieren. Om dat bedrijf zo echt mogelijk te laten lijken, moest er wat meer Engelstalig mailverkeer komen, adviseerde M. ook. ,,Zij opereerde op of over de grens van wat een advocaat mag", concludeert justitie.

Stijn F. doet zich volgens de officieren voor als 'een goedgelovig mens dat gewoon aanneemt wat zijn adviseurs zeggen.' Maar waarom was hij dan zo alert op het afluisteren van telefoons, vroegen de officieren zich hardop af.

Fiscalist

Maurice G. speelt volgens de officieren de rol van een vastgoedman die niks van het gokken wist. Maar hij deed wel mee aan gesprekken over het gokbedrijf, ontdekten ze. En waarom stelde de Eindhovense fiscalist en medeverdachte Guus de L. zijn derdengeldrekening beschikbaar voor gokgeld van het Costaricaanse bedrijf? De bedoeling daarvan was het verhullen van die geldstroom. De L. wist dat hij fout zat en dat zijn cliënten iets te verbergen hadden.

Strafeisen

Zo schetsten de officieren het beeld dat alle hoofdverdachten steeds goed wisten dat er iets niet deugde. Daarbij was de leiding van de criminele organisatie steeds in handen van F. en de broers G. Donderdag maken de officieren hun strafeisen bekend.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven