Volledig scherm

Verdeeldheid over aanpak problemen zorg speelt raad Eindhoven parten

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad wil dat de problemen in de zorg sneller en beter worden aangepakt. Maar de meningen over hoe dat moet lopen behoorlijk uiteen. Die verdeeldheid speelt het college in de kaart. Dat kan daardoor verder op de ingeslagen weg, zo lijkt het. 

Eigenlijk willen ze allemaal hetzelfde, de fracties in de Eindhovense gemeenteraad. De problemen in de zorg moeten opgelost  worden, zo goed en zo snel mogelijk als dat maar kan. Maar de elf fracties denken zo uiteenlopend over de manier waarop dat zou moeten, dat het maar de vraag is of de raad er in slaagt het college op andere gedachten te brengen.  

Ga maar na: de VVD en D66 willen dat er budgetplafonds komen. Is tegen het eind van het jaar het geld op? Jammer dan. De PvdA voelt daar helemaal niets voor. Deze partij wil bezuinigen op de 'inkoop' van zorg, maar daarbij wel de garantie hebben dat Eindhovenaren die zorg dringend nodig hebben die ook echt krijgen.

Elders bezuinigen

Dat gaat GroenLinks weer te ver. Deze fractie vroeg al om een plan-B. Is er straks niet genoeg geld voor zorg? Dan moet er elders op de begroting bezuinigd worden. Bijvoorbeeld door een aantal al geplande investeringen uit te stellen. Zoals het vervangen van de rode steentjes in het centrum, en de nieuwbouw van een familiezwembad bij de Tongelreep. 

GroenLinks vindt voor dat plan het college van B en W op zijn weg. Uitstel van investeren in de stad gaat ten koste van de kwaliteit van de voorzieningen in de stad, betoogde wethouder Wilbert Seuren (D66) van Financiën. "Dat staat haaks op onze ambitie om het voorzieningenniveau in de stad te verstevigen."

Salaris

Bezuinigen op de personeelskosten dan, op de 1700 Eindhovense ambtenaren? Of moet er tien procent gekort worden op het salaris van burgemeester Jorritsma en de zeven Eindhovense wethouders, zoals Niek Rennenberg van het Ouderen Appèl (OAE) voorstelde?

Dat voorstel werd door andere raadsleden tot 'klein bier' bestempeld: het levert hooguit één tot anderhalve ton op, niet genoeg om het jaarlijkse gat van 40 miljoen te dichten in ieder geval. Een andere, door het OAE voorgestelde bezuiniging op het inhuren van personeel is dat wel: die levert 30 miljoen per jaar op. Maar daar lijkt weer geen meerderheid voor te vinden.

Verdeeldheid

Die verdeeldheid speelt de raad behoorlijk parten bij de pogingen om het college van B en W aan te sporen de zorgbudgetproblemen sneller en effectiever aan te pakken. Want dat dit nodig is, daarover is iedereen het eens. Het debat over de begroting voor 2018 in de gemeenteraad dinsdag werd er niet voor niets vrijwel volledig door gedomineerd. Maar of Eindhoven daar uiteindelijk iets mee opschiet, zal dinsdag nog moeten blijken, als de begroting in stemming wordt gebracht. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Helmonder Willem Vogels blaast Schlagerfestival nieuw leven in: op 14 december in Eindhoven
    PREMIUM

    Helmonder Willem Vogels blaast Schlager­fes­ti­val nieuw leven in: op 14 december in Eindhoven

    HELMOND/EINDHOVEN - Ich bin wie du, Rosamunde, Santa Maria. Schlagers die ook in Nederland grote hits werden. Voor de liefhebbers van het Duitse lied was het Schlagerfestival in Kerkrade een jaarlijks hoogtepunt. Willem Vogels (56) wil die tijden doen herleven. De Helmondse beroepsmuzikant/tekstschrijver heeft de rechten van dit festival overgenomen. Op zaterdag 14 december treden Duitse artiesten op in het dan nog geopende Beursgebouw.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven