Vergelden om te vergelden is verkeerd
OPINIEDe auteur Pieter van der Kruijs is strafrechtadvocaat in Den Bosch
Rechters die ondanks hoge eisen van het Openbaar Ministerie aarzelen om onvoorwaardelijke celstraffen op te leggen: het kan in het belang van de samenleving zijn.
Positieve ontwikkeling
Op 4 oktober veroordeelde de Bossche rechtbank een man voor brandstichting tot een lange voorwaardelijke straf en de maximale taakstraf van 240 uur. Twee weken eerder had de officier van justitie 15 maanden gevangenisstraf gevorderd waarvan 5 voorwaardelijk: dus 10 maanden zitten.
In de motivering van haar straf verweet de rechtbank de officier van justitie onvoldoende oog te hebben voor de positieve ontwikkelingen die de verdachte had laten zien sinds zijn voorlopige hechtenis was geschorst. De officier van justitie had het in het requisitoir bij herhaling over 'rekeningen die moesten worden vereffend', ter onderbouwing van de eis tot een niet misselijke onvoorwaardelijke straf. Het vereffenen van rekeningen betekent niets meer en niets minder dan dat er moet worden vergolden.
Het is zomaar een voorbeeld, maar in uitspraken zien we steeds vaker afwijkende visies op bestraffing van de rechters en het Openbaar Ministerie. Het OM staat voor de vergelding en de rechter kijkt veel meer naar de mogelijkheid om de kans op recidive te beperken: wat heeft deze verdachte nodig opdat hij niet weer in de fout gaat? Zonder dat daarvoor natuurlijk een garantie is te geven.
Spijtbetuigingen
Als een verdachte laat zien dat hij zich positief ontwikkelt na het plegen van het strafbaar feit, medewerking verleent aan het opsporingsonderzoek en/of verantwoordelijkheid neemt voor zijn foutieve gedrag en uitdrukkelijk te kennen geeft daarmee te willen stoppen, dan is een rechter steeds terughoudender met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In het besef dat zo'n straf die positieve ontwikkeling behoorlijk kan dwarsbomen. Het is niet zo dat de rechter allerlei spijtbetuigingen voor zoete koek slikt, want er worden zeer forse voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd. Als de verdachte opnieuw in de fout gaat, wordt die eerder opgelegde voorwaardelijke straf bij de nieuwe veroordeling opgeteld.
Hetzelfde kan trouwens gezegd worden over de voorstellen van het nieuwe kabinet om het automatisme van de voorwaardelijke invrijheidstelling af te schaffen. Ook hier is het risico dat veroordeelden op vrije voeten komen zonder dat hen nog een straf boven het hoofd hangt als ze opnieuw in de fout gaan.
Volle pond
Ik vind het zeer toe te juichen dat rechters terughoudend zijn bij het opleggen van onvoorwaardelijke celstraffen. Verdachten kunnen aantonen dat ze het echt anders willen doen. Als ze eerst allerlei straffen moeten uitzitten omdat er dient te worden vergolden, ondermijnt dat de kans dat ze kiezen voor een meewerkende houding en een andere opstelling tegenover het slachtoffer. En het betekent van de andere kant ook dat als verdachten geen verantwoordelijkheid nemen, ze alsnog het volle pond kunnen krijgen.
Er is nog een ander positief aspect te benoemen. Advocaten adviseren hun cliënten vaak te zwijgen of te ontkennen, in ieder geval tot het dossier op tafel ligt. Zo gokken ze erop dat het bewijs niet rondkomt, met een vrijspraak als gevolg. Maar of dat gebeurt is meestal ongewis omdat zeker niet altijd een volledige inschatting en waardering valt te geven van het bewijsmateriaal dat voorhanden is.
Liegen
Als er nu een optie is dat de verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf (deels) kan ontlopen door een geheel andere opstelling te kiezen, dan zal de advocaat ook deze optie aan zijn cliënt moeten voorleggen.
Het is onmiskenbaar dat het advies om te zwijgen of te liegen de criminele inborst stimuleert. Een advocaat die de verdachte wijst op een geheel andere insteek doet ook een appel op iemands verantwoordelijkheid. Zo wordt er iets goeds gestimuleerd. Wat is daarop tegen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
PREMIUM
Lakedance viert dertigste editie met knallende eindshow: ‘In deze vorm kunnen we nog jaren vooruit’
EINDHOVEN/BEST – Wat in 2005 begon als kleinschalig strandfeestje bij de nog nieuwe beachclub Sunrise op Aquabest is nu één van de populairste dancefestivals in de regio. Komende zaterdag viert Lakedance de dertigste verjaardag. De organisatie verwacht zo’n 20.000 bezoekers. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUM
Ruud van Nistelrooij wil nog even nagenieten en hoopt dinsdag met PSV spaarrente te innen
PSV-FC Emmen was voor de Eindhovenaren een bijna ideale aanloop voor de Eindhovenaren richting het Champions League-duel met AS Monaco van dinsdag. Trainer Ruud van Nistelrooij beaamde dat, maar hield een nare smaak over van de tegengoal en een fase na rust. ,,Met het vele wisselen werd het wat onrustig. Je hoopt voor een vol stadions nog een paar goals meer te maken, maar we moeten ook respect hebben voor FC Emmen dat bleef voetballen.” -
PREMIUM
PSV sleept aan de hand van Érick Gutiérrez en Luuk de Jong een zege voor de poort van de voetbalhel weg
Het Champions League-avontuur van PSV leek dinsdagavond voorbij. De Eindhovense ploeg had lang werkelijk niks te vertellen tegen AS Monaco, maar stond aan de hand van de Mexicaanse strijder Érick Gutiérrez en Luuk de Jong op. Nog altijd is hij een van de sterkste koppers van heel Europa, bewees de Achterhoeker.
-
PREMIUM
Je maaltijd laten bezorgen en er meteen je afval in gooien, dat kan bij het Parkhuisje
EINDHOVEN - Het is paars/roze, heet Parkhuisje 3 en staat in het Urban Sportpark aan de Elburglaan in Eindhoven. Het is een afvalbak en tegelijkertijd een afhaalpunt om eten te laten bezorgen. Eindhoven is de eerste stad in Nederland waar dit huisje staat. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
PREMIUM
Sloop monumentale kerktoren in Eindhoven van de baan; (nieuwe) wethouder Thijs grijpt in
EINDHOVEN - Bijna waren ze eruit: de kerktoren van de Maranathakerk in Eindhoven zou gesloopt mogen worden, mits het hoofdgebouw werd gered. Maar toen kwam de nieuwe wethouder en die besliste anders. De toren moet blijven staan.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer