Volledig scherm
De Raad van State in Den Haag. © ANP

Vergunningen verbouwing panden in Eindhoven terecht ingetrokken

EINDHOVEN - De vergunningen voor de verbouwing van twee panden in Eindhoven zijn door de gemeente terecht ingetrokken, zegt de Raad van State in een uitspraak. De kans is groot, volgens de hoogste bestuurlijke rechter, dat de klussen met geld uit criminele activiteiten zijn bekostigd.

Zowel voor het pand aan de Willemstraat als voor het hoekpand Leenderweg/Biesterweg was al een vergunning verleend. In beide gevallen aan tussenpersonen die de panden verhuren. Dat doet er niet toe, aldus de Raad van State, omdat de eigenaar een flinke vinger in de pap heeft. Dan geldt ook de regel dat op grond van Bibob-onderzoek de vergunning ingetrokken kan worden. Volgens de Raad van State bleek uit dat onderzoek dat er ‘ernstig gevaar’ bestaat dat de vergunning ook kan worden gebruikt om uit misdrijven verkregen gelden wit te wassen of om nieuwe strafbare feiten te plegen. Eindhoven heeft de voormalige eigenaar van een coffeeshop al vaker de voet dwars gezet door zijn legale activiteiten aan te pakken. Eerder gaf ook de rechtbank de gemeente gelijk. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Thinkstock

De bovenverdieping van het pand op de Willemstraat werd verbouwd tot een etage met twaalf kamers. De bouwvergunning was aangevraagd door een Nuenens verhuurbedrijf. Maar volgens de gemeente gebeurde dit in opdracht van de eigenaar van het pand, een Eindhovenaar die in de stad tientallen huurwoningen bezit en voorheen zijn geld verdiende met drugshandel, onder meer via een coffeeshop. De verhuurder was volgens de gemeente niet meer dan een ‘stroman'. De gemeente wil dat het pand weer kantoorruimte wordt. Daarover deed de Raad van State geen uitspraak. 

Op de Leenderweg werd de vergunning voor de ombouw tot appartement aangevraagd door een vennootschap met de Eindhovenaar als enige aandeelhouder.  Ook deze vergunning is door de gemeente ingetrokken.

Volgens de raadsman van de eigenaar kunnen vergunningen alleen ingetrokken worden als er zeer zwaarwegende argumenten zijn. De Raad van State is het met de gemeente Eindhoven eens dat de negatieve uitkomst van een Bibob-toets zo'n reden is. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven