Volledig scherm
De panoramafoto uit 1979 die Ben van Veelen gebruikte om de nieuwe weg voor de Eindhovense wijk Blixembosch, dwars door Aanschot, tegen te houden. Onder de foto op dezelfde locatie uit 2017, gemaakt door Maikel van den Wildenberg en Arne Olivier, met een drone. © Ben van Veelen

Verhaal van Blixembosch op foto-expositie Ericamera in Eindhoven

EINDHOVEN - De wijk Blixembosch is het speciale thema van de jaarlijkse tentoonstelling van fotoclub Ericamera, dit weekeinde in wijkcentrum Blixems. Ericamera-lid Ben van Veelen vertelt daar nog eens het verhaal van Aanschot, het boerengehucht in de nieuwbouwwijk, in foto's. 

Sinds enkele jaren exposeert fotoclub Ericamera uit Eindhoven in wijkcentrum Blixems in Blixembosch. Toen voor dit jaar Blixembosch als thema voor de jaarlijkse tentoonstelling gekozen werd, dacht Ericamera-lid Ben van Veelen terug aan de zwart-wit foto's die hij in 1979 maakte van het toen nog lege boerengebied. ,,Dan kun je nu ook foto's maken op dezelfde plaats, om te laten zien wat er veranderd is, zeiden de andere leden. Dat ben ik gaan doen, om het verhaal van Aanschot te vertellen. Want dat zegt wel heel veel over Eindhoven. Hier is goed te zien hoe de stad het platteland heeft opgevreten", aldus Van Veelen.

Volledig scherm
Een beeld van het boerengehucht Aanschot in de Eindhovense wijk Blixembosch in 1979. Hier zou de nieuw aan te leggen Castiliëlaan dwars doorheen gepland zijn. Dat ging uiteindelijk niet door. © Ben van Veelen

Aanschot

De Eindhovenaar werd in 1979 gemeenteraadslid voor het CDA toen de plannen voor nieuwbouwwijk Blixembosch - de laatste grote uitbreiding in Woensel - al zo goed als klaar waren. Hij woonde toen 'tegenover' de weilanden van Blixembosch, in de buurt van het Henri Dunantpark. ,,We wandelden daar vaak met de kinderen en de hond. Toen ik in de raad kwam, zag ik de kaarten van het bestemmingsplan. Daar was een weg ingetekend, rakelings langs het boerengehucht Aanschot. Dat bevreemdde mij zeer, want een uitgangspunt van het plan was om Aanschot te behouden. Nou, als je er dan een drukke weg langs legt, dan kun je wel nagaan dat er weinig overblijft van het gehuchtje." 

Hij maakte daarop een panoramafoto van de plek waar de weg aangelegd zou worden. En enkele foto's meer die de sfeer van het plukje boerderijen goed weergaven. ,,Maar de discussie was eigenlijk al geweest in de raadscommissie. Toen heb ik mijn panoramafoto, met een vel waarop de weg stond getekend, en de andere opnames maar in de hal neergelegd en mijn collega's gevraagd er naar te kijken." 

Volledig scherm
Aanschot in 1979 en 2017. Op de rand tussen het weitje en de bloemenakker zou de Castiliëlaan voor nieuwbouwwijk Blixembosch in Eindhoven het gehucht hebben moeten doorsnijden. De foto uit 2017 is gemaakt door Maikel van den Wildenberg en Arne Olivier, met een drone. © Ben van Veelen

Dat gebeurde en Van Veelen - tussen 1982 en 1994 wethouder voor het CDA - kreeg de politiek om. De latere Castiliëlaan werd slechts deels aangelegd en Aanschot bleef bewaard. Al is op de nieuwe foto's ook te zien dat sommige ontwikkelingen niet te stuiten zijn. Zo werden sommige oude boerderijen afgebroken, terwijl de stallen van een boer enorm groeiden. ,,Achteraf gezien zou hij misschien beter af zijn geweest als hij was uitgekocht, want nu kan hij niet uitbreiden. Dat konden we toen natuurlijk allemaal niet voorzien", realiseert Van Veelen zich. 

Behalve het verhaal van Blixembosch zijn er ook foto's te zien over de wijk en zijn bewoners van enkele andere Ericamera-leden. En verder natuurlijk de gebruikelijke portretten, landschappen, gebouwen en dergelijke van andere leden. De expositie in Blixems aan de Ouverture is te bezoeken op zaterdag 11 november van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag 12 november van 11.00 tot 17.00 uur. Entree gratis. Meer informatie én foto's op de site van Ericamera.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen