Verkeersregelaars moeten chaos bij Vestdijk Eindhoven voorkomen

VIDEOEINDHOVEN - Menskracht moet voorkomen dat het rond de afgesloten Vestdijk in Eindhoven weer een chaos wordt. De inzet van verkeersregelaars moet voorkomen de het gebied rond Dommelstraat en Tramstraat opnieuw overspoeld wordt door sluipverkeer.

Dat blijkt dinsdagmorgen bij een rondgang langs de knelpunten die maandag ontstonden toen de Vestdijk werd afgesloten voor doorgaand verkeer. Automobilisten negeerden alle omleidings- en verbodsborden en reden door tot het gaatje bij de Raiffeisenstraat en de Tramstraat. Gevolg: voetgangersgebied de Dommel werd overspoeld en bewoners van het wijkje bij de Tramstraat werden gek van rondrijdende auto's die en passant ook de stoep namen om de tijdelijke afsluiting van de straat te omzeilen. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Op de kruising Tramstraat-Kanaalstraat in Eindhoven worden automobilisten aangesproken om het sluipverkeer eruit te halen. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Verkeersregelaars moeten voorkomen dat het een chaos wordt door de afsluiting wegens werkzaamheden van de Vestdijk in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Dinsdagmorgen wordt iedere automobilist die van de Vestdijk, via de Kanaalstraat de Tramstraat wil inrijden aangesproken door een verkeersregelaar. ,,Waar gaat u naar toe", luidde steevast de vraag. Wie een doorgang zocht naar het noorden werd teruggestuurd: omdraaien maar. Hetzelfde liedje bij het punt Vestdijk-Raiffeisenstraat. 

De drukte in het gebied achter de verscherpte controles viel rond 9.00 uur dan ook mee. Wellicht dat het ook een kwestie is van wennen. Maar de angst bestaat ook dat elke automobilist éérst aan den lijve wil ondervinden hoe ver hij of zij kan gaan. En dan blijft het probleem van de zoekende automobilisten nog lang bestaan. De gemeente wil de verkeersregelaars inzetten 'zo lang als het nodig is', zegt projectleider Irmo Kaal. ,,Hoe lang dat is? Ja, dat is de vraag. Als blijkt dat nog maar een paar auto's de Tramstraat inrijden, kunnen we er mee stoppen."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Op het stuk Vestdijk tussen 18 Septemberplein en Dommelstraat in Eindhoven wordt al flink gewerkt aan de herinrichting. © Michel Theeuwen

De werkzaamheden aan de Vestdijk gaan zo'n anderhalf jaar duren, tot begin 2020. Gestart is op het stuk 18 Septemberplein-Dommelstraat; daar wordt nu daadwerkelijk gewerkt. Dat moet in oktober klaar zijn. Na de marathon komt dan het tracé tussen Dommelstraat en Ten Hagestraat/Kanaalstraat aan de beurt, waarna de Kanaalstraat en de kruising aan bod komen. 

Daarna worden de werkzaamheden in fasen afgewikkeld tot begin 2020. Fietsers en bestemmingsverkeer moeten altijd doorgang kunnen vinden. Al is de rijrichting voor bewoners, winkeliers en leveranciers wel van noord (18 Septemberplein) naar zuid. 

De Vestdijk krijgt een tweerichtingenfietspad aan de stadskant, eenrichtingsverkeer richting station, een busbaan en één strook voor autoverkeer. Het besluit of doorgaand verkeer onmogelijk blijft, valt in oktober.

poll

Voorlichting rondom afsluiting Vestdijk in Eindhoven is voldoende

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
2965 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven