Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Verkiezingen Eindhoven zijn geen besloten feestje

AnalyseEINDHOVEN - Allemaal goed en wel, democratie, maar het mag wel een onsje minder. Minder partijen, dat is beter voor Eindhoven. Jorritsma zei het al eerder in zijn nieuwjaarsspeech op het stadhuis, nu zegt hij het op BNR Nieuwsradio. Heeft hij gelijk?

Het is te begrijpen dat Jorritsma niet vrolijk wordt van het bonte gezelschap dat op één of meer zetels hoopt. Naast de huidige raadsfractie Ouderen Appèl straks misschien ook nog 50Plus? Naast Leefbaar Eindhoven en LPF straks ook nog Forum040? Wat te denken van Stratums Belang, dat voor één stadsdeel opkomt? Met Denk zal de VVD-burgemeester ook niet blij zijn - in 2016 zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat Denk-voorman Kuzu 'de lange arm van Erdogan' was. En dan is er weer de dorpsidioot Johan Vlemmix, al is de kans klein dat die een zetel krijgt.

Gevestigde partijen

Daar valt natuurlijk tegen in te brengen dat de gevestigde partijen ook niet altijd vrolijk stemmen - kijk maar naar diezelfde Halbe Zijlstra. Of dat er niks nieuws onder de zon is: tien jaar geleden telde de Eindhovense raad dertien fracties, twee meer dan nu. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het punt is dat Jorritsma er helemaal niets over te zeggen heeft, of Eindhoven enkele grote of nog meer kleine partijen krijgt.

Bij elke raadsverkiezingen mogen nieuwe partijen zich melden, mogen ze mensen ervan proberen te overtuigen dat zij het allemaal beter en anders gaan doen. En Eindhovenaren mogen zelf weten waar ze voor kiezen, of dat nu een one issue-partij is of niet. Gemeentepolitiek is niet hetzelfde als een bedrijf runnen, efficiency staat niet voorop. Onkruid, het verkeer in de eigen buurt en goede zorg houden kiezers misschien wel meer bezig dan de grootschalige thema's als 'klimaatadoptie' of 'internationalisering' waar Jorritsma op wil besturen.

Een burgemeester moet boven de partijen staan. In die rol past het een burgemeester om over hun grootte of aantal te zwijgen, zeker nu de verkiezingen voor de deur staan. Als Jorritsma een kiesdrempel wil, dan moet hij dat vooral aankaarten in de Tweede Kamer. Met veel partijen overleggen, compromissen zoeken: het hoort bij de politiek. Als hij dat niet ziet zitten, dan had hij geen burgemeester moeten worden. In ieder geval is het niet handig nieuwe partijen nu al tegen de haren in te strijken. Op dit moment heeft hij als burgemeester maar één taak: mensen stimuleren om te gaan stemmen, of het nu op een bestaande of nieuwe partij, een grote of kleine partij is.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven