Verkiezingsstunt Partij voor de Dieren: enorm varken op Stationsplein Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - De Partij voor de Dieren gaat bij wijze van verkiezingsstunt een enorm varken neerzetten op het Stationsplein in Eindhoven. Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van kunstenares Jantien Mook wordt maandag 28 januari onthuld en blijft tot en met 18 februari staan, meldt de partij.

‘Het is een echte blikvanger en laat de inwoners van Brabant stilstaan bij het welzijn van landbouwdieren’, aldus de Partij voor de Dieren. Ze heeft van de gemeente Eindhoven een vergunning gekregen om het beeld op het Stationsplein te plaatsen, ter hoogte van het VVV-kantoortje. Jantien Mook gaat het beeld van cortenstaal maandagmiddag opbouwen. Om 16.30 uur wordt het kunstwerk onthuld door Marco van der Wel, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant, en Frank Wassenberg, Tweede Kamer-lid van de Partij voor de Dieren.

Provinciale verkiezingen

De Partij voor de Dieren heeft nu 2 zetels in de Provinciale Staten van Noord-Brabant en hoopt bij de verkiezingen van 20 maart op winst. Marco van der Wel (1972) uit Rijsbergen is sinds 2011 voorzitter van de Partij voor de Dieren-fractie in Noord-Brabant. Hij vindt het geweldig dat het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ de komende weken in Eindhoven te zien is. ,,In Noord-Brabant zitten 35 miljoen dieren in krappe, donkere stallen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel. Daar speelt het bestuur van de provincie een grote rol in. Zo beslist de provincie over de bouw en uitbreiding van megastallen en kan de provincie een snelle omschakeling naar duurzame landbouw stimuleren.” 

Volledig scherm
© Bert Jansen

Campagne tegen kooien

Het beeld van kunstenares Jantien Mook stond eerder al in Amsterdam, Nijmegen en Den Haag. Het is eigenlijk gemaakt als onderdeel  van het Europese burgerinitiatief Stop de kooien - een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de vee-industrie. ,,Het beeld heeft meerdere functies. Die campagne loopt nog steeds", laat de Partij voor de Dieren desgevraagd weten. Op gezette tijden zullen vrijwilligers bij het beeld staan om handtekeningen te verzamelen.

Meer dan 140 Europese organisaties doen mee aan ‘Stop de kooien’. De campagne is 11 september 2018 gestart en loopt door tot 11 september 2019. Om het burgerinitiatief te laten slagen, moeten binnen een jaar één miljoen handtekeningen zijn verzameld. In december stond de teller op circa 250.000 handtekeningen, waarvan 46.000 handtekeningen in Nederland zijn gezet.

Volledig scherm
Marco van der Wel is Statenlid en lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant. © copyright Marc Bolsius

In de varkenshouderij worden kooien gebruikt voor zeugen die jongen krijgen. De kraamkooi is bedoeld om te voorkomen dat ze hun pasgeboren jongen vertrappen. Sommige varkensboeren hebben een andere, meer diervriendelijke oplossing bedacht en hun stal verbouwd. Dat kost echter geld. Omdat de meeste consumenten niet bereid zijn om in de supermarkt extra geld te betalen voor varkensvlees, blijven veel varkenshouders kraamkooien gebruiken.

Volledig scherm
Twee zeugen in een kraamkooi. (archieffoto) © Joris Buijs / PVE
 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen