Steentjeskerk St. Antoniusstraat Eindhoven
Volledig scherm
Steentjeskerk St. Antoniusstraat Eindhoven © Michel Theeuwen

Verkoop Steentjeskerk Eindhoven nog niet rond, Van Abbestichting bezorgd over erfgoed

EINDHOVEN - De verkoop van de Steentjeskerk in Eindhoven is nog niet rond, maar de Van Abbestichting waarschuwt al: een 'belangrijk stuk erfgoed' dreigt verloren te gaan. 

De verkoop van de Steentjeskerk door de gemeente Eindhoven is nog niet in kannen en kruiken. Deze maand moet er een knoop doorgehakt worden, maar de overeenkomst kan ook afketsen, laat het college van B en W weten. 

Belangrijk stuk erfgoed

De verkoop baart de Henri van Abbestichting ernstig zorgen. De erfgoedwaakhond is bang dat er weer een (kerk) gebouw ontdaan wordt van zijn monumentale elementen als het omgebouwd wordt tot een feesthal. En dat zonder fatsoenlijke inspraak(procedure). Gemeenteraad, stad én Van Abbestichting zouden mee moeten praten over de plannen, te meer omdat dit 'wel eens het einde van een belangrijk stuk erfgoed zou kunnen zijn'. 

Het college van B en W verwacht dat nog deze maand de knoop wordt doorgehakt. ,,Het proces moet eindelijk tot een einde komen. Of het ja of nee wordt op de verkoop, staat nog niet vast. Het kan nog alle kanten uit. Nee, kan het ook nog worden", aldus een woordvoerder van B en W. ,,Juist omdat we niet mee veerden heeft het zo lang geduurd. We vinden dit ook een belangrijk gebouw en we willen ook de belangen van omwonenden meewegen."

De Van Abbestichting vindt dat de Eindhovense gemeenteraad moet ingrijpen. Voorzitter Peter van de Baar en secretaris Ruud van de Leur van de organisatie die opkomt voor het stadse erfgoed, schrijven dat ook de gemeenteraad anders 'buitenspel' gezet wordt. De Steentjeskerk aan de St. Antoniusstraat, vlakbij het Philips Stadion, is een rijksmonument sinds 2001. 

Akkoord

Aanleiding voor de brief is het artikel in deze krant waarin gemeld wordt dat de gemeente Eindhoven en koper, de natuursteenhandelaar Kolen, dicht bij een akkoord zijn over de verkoop van de kerk. Kolen heeft altijd gezegd dat hij pas over wil gaat tot aankoop als de mogelijkheden om het gebouw te gebruiken worden verruimd. Eerder vond Kolen ombouw tot showroom en expositieruimte niet ver genoeg gaan. Inmiddels zijn er al diverse feesten en partijen gehouden. 

De Van Abbestichting is bang dat de kerk fors verbouwd gaat worden, waarbij oude elementen verloren gaan. En de gemeente stelt zich niet voldoende te weer tegen dit soort ingrepen, stelt de stichting in de brief. Als voorbeelden worden de Paterskerk bij Mariënhage en de Gerarduskerk op het Gerardusplein genoemd. Daar zijn wijzigingen aangebracht waar de erfgoedwaakhond niet blij mee was.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven