Verlichte viaduct op de Randweg Eindhoven: Van verlicht visitekaartje naar gatenkaas

VideoEINDHOVEN - Het verlichte viaduct op de Randweg Eindhoven ter hoogte van de High Tech Campus is niet bepaald het visitekaartje meer voor Brainport wat het ooit was.

De folie op de 120 meter lange overspanning laat op steeds meer plekken los. Het met duizenden ledjes verlichte netwerk van sterk uitvergrote hersencellen dat op het viaduct wordt gevisualiseerd -een verwijzing naar de knappe koppen die werkzaam zijn op de campus- is de afgelopen jaren langzaam maar zeker veranderd in één grote gatenkaas. 

,,Het werk biedt geen fijne aanblik", vindt ook Eindhovenaar Har Hollands die het in 2007 in gebruik gestelde lichtkunstwerk ontwierp. ,,Maar de High Tech Campus is eigenaar en dus verantwoordelijk voor het onderhoud.”  Volgens operations manager Harrie Arends van dat bedrijventerrein loopt de campus al langer rond met het plan om het kunstwerk in ere te herstellen. Of het wordt opgeknapt of geheel vervangen, is nog geen uitgemaakte zaak, aldus Arends. Behoud van het lichtkunstwerk is hoe dan ook de insteek van HTC. 

Planning

De kosten zijn volgens Arends het probleem niet. ,,Wij hebben hier een budget voor gereserveerd”, zegt hij, zonder zich te willen uitlaten over de hoogte daarvan. Het probleem zit hem in de planning: het is een omvangrijke klus en om die te kunnen uitvoeren moet de snelweg een paar dagen worden afgesloten. ,,Met Rijkswaterstaat zijn we daarover in overleg.” 

Vooralsnog blijft het onzeker wanneer de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. De wegbeheerder zegt graag medewerking te willen verlenen aan het herstellen van het kunstwerk. ,,Het afsluiten van de weg is echter een maatregel die grote gevolgen heeft voor het verkeer", aldus een woordvoerder. ,,Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom zoeken we naar een mogelijkheid om dit met andere onderhoudswerkzaamheden te combineren. Dat lukt dit jaar niet meer.” Wanneer het werk wél kan worden ingepland, kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. 

Vooral van dichtbij is de slijtage van het lichtkunstwerk goed te zien.
Volledig scherm
Vooral van dichtbij is de slijtage van het lichtkunstwerk goed te zien. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Aan viaduct bij de HTC in Eindhoven raakt de folie los
Volledig scherm
Aan viaduct bij de HTC in Eindhoven raakt de folie los © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven