Volledig scherm
Naamplaatje van Niek Soepnel © Loes Soepnel

Vermoorde dierenarts Niek Soepnel (63) uit Eindhoven op Muur tegen Geweld: 'Zijn dood blijft onverteerbaar'

VIDEOEINDHOVEN – Er zijn van die verhalen die voor altijd een onuitwisbare indruk achterlaten. Verhalen van groot verdriet en leed. De dood van de 63-jarige Niek Soepnel uit Eindhoven is zo'n verhaal. Nu, ruim zes jaar later, wordt de geliefde dierenarts opnieuw op een bijzondere manier herdacht.

Weduwe Loes Soepnel plaatst dit weekend een herdenkingsplaatje op de beroemde ‘Muur tegen Geweld’ in Drenthe. ,,Het is voor mij heel belangrijk dat Niek op die muur komt”, zegt Loes tegen het Eindhovens Dagblad.

Moment van samenzijn
De 'Muur tegen Geweld' is een nationaal monument in De Wolden in Drenthe, om slachtoffers te gedenken die door menselijk toedoen om het leven zijn gekomen. Er staan inmiddels ruim honderd plaatjes op de muur, waaronder ook het naamplaatje van de Eindhovense tiener Nicole van den Hurk.

Elk jaar in de maand mei wordt er bij de muur een ceremonie gehouden. ,,Het is een moment van samenzijn. Samen rouwen om geliefden die wij zijn kwijtgeraakt als gevolg van geweld”, zegt Loes. Eerst had ze haar twijfels, maar na haar tweede bezoek aan de muur wist ze het zeker: hier moet Niek komen te hangen.

Tekst gaat verder onder deze video

Een prachtige plek
,,Dat is voor mij echt heel belangrijk”, zegt de Eindhovense. ,,Niek heeft geen graf en dit is echt een prachtige plek om hem te gedenken.” Voor Loes gaat er geen dag voorbij zonder aan die fatale dag te denken. Het is het einde van januari 2011, als haar echtgenoot in zijn eigen huis wordt vermoord. 

De dader is zijn middelste zoon die op dat moment wordt behandeld door de GGzE. Eerder zat hij via een strafrechtelijke maatregel in De Woenselse Poort. Omdat er onvoldoende begeleiding is, neemt hij zijn medicijnen niet meer. Hij verliest de controle over zichzelf en zoekt zijn vader thuis op. Daar loopt het vervolgens helemaal uit de hand, met de dood van Niek als het trieste gevolg.

Tekst gaat verder onder deze video

'Nooit zo ver moeten komen'
Dat hakt er nog altijd stevig bij Loes in. ,,De dood van Niek blijft onverteerbaar”, zegt ze strijdbaar. ,,Het verdriet kan bij mij op bepaalde momenten vreselijk toeslaan. Zeker als ik weer nieuwsberichten lees over onbegeleid verlof en fouten in instellingen, komt alles weer terug. Het had gewoon nooit zo ver moeten komen.”

Loes verwacht dat het zaterdag zeer emotioneel gaat worden. Ze gaat onder andere een eigen geschreven gedicht voordragen. ,,Er zullen ongetwijfeld veel tranen vloeien, maar ik ben ook op die plek om andere mensen te steunen die hetzelfde is overkomen. Samen zullen we veel huilen, maar ook lachen en terugdenken aan mooie momenten. Het is mooi dat dit kan.”

Schok in buurt
Buurtbewoners reageerden zes jaar geleden geschokt op de dood van Niek Soepnel. De dierenarts, die al dertig jaar werkzaam was in de wijk Achtse Barrier, stond bekend als de goedheid zelve. Als er weer eens een dier op de doorgaande weg voor zijn praktijk was aangereden, stond hij meteen klaar om het dier op te lappen.

,,Ongelooflijk dat juist hem dit moet overkomen. Die man had met iedereen het beste voor en deed nog geen vlieg kwaad”, zei een buurtbewoner toen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven