Peppelrode in Eindhoven (archieffoto).
Volledig scherm
Peppelrode in Eindhoven (archieffoto). © Menno Boon

Verpleeghuizen in Zuidoost-Brabant dicht voor bezoek, oproep: stuur ouderen een tekening

EINDHOVEN - Bezoek is per direct niet meer welkom bij alle verpleeghuizen in Eindhoven van Vitalis vanwege de corona-crisis. Ook Savant Zorg (regio Helmond) en Land van Horne (Cranendonck) sloten dinsdag hun woonzorgcentra, Archipel (regio Eindhoven) had dat maandagmiddag al gedaan.

De ouderen in verpleeghuizen kunnen de komende weken geen bezoek ontvangen. De woonzorgcentra van instellingen als Vitalis, Savant, Archipel en Land van Horne sloten gisteren de deuren tot in ieder geval begin april. Daarmee wordt geprobeerd om de bewoners, veelal op leeftijd of met een kwetsbare gezondheid, te beschermen tegen het coronavirus.

Terminale bewoners

De woonzorgcentra maken een uitzondering voor bewoners die terminaal zijn. Bezoek van dierbaren is dan in overleg wel vaak mogelijk, zolang de bezoekers geen klachten hebben. De sluitingen gebeuren op advies van het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg, dat onlangs in Brabant werd opgericht vanwege de coronacrisis. Behalve de ouderen treft de maatregel ook de verstandelijk gehandicapten. Zo gaan de dagbestedinglocaties van ORO in Helmond dicht en wordt mensen gevraagd de woonlocaties zo min mogelijk te bezoeken.

In de verpleeghuizen wordt contact tussen bewoners zo veel mogelijk voorkomen. Gemeenschappelijke activiteiten gaan vrijwel nergens door, bewoners moeten zoveel mogelijk in hun kamer of appartement blijven en zelfs de restaurants zijn in sommige gevallen gesloten. In dat geval krijgen de mensen het eten op hun kamer.

Zorginstelling Vitalis beseft dat de maatregel zeer ingrijpend is voor de veelal oudere bewoners en hun familie. ‘Maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen. De gezondheid van cliënten, medewerkers en vrijwilligers gaat boven alles. Onze medewerkers zullen er de komende weken alles aan doen om nóg een stapje extra te zetten om de dagen zo fijn mogelijk te laten verlopen’, schrijft de instelling op haar website.

Stuur een tekening

Bij de instellingen is het besef dat de ouderen nu dreigen te vereenzamen. ‘Alles valt nu weg voor een doelgroep die juist zoveel behoefte heeft aan sociale contacten’, schrijft Archipel Zorggroep. Twee medewerkers plaatsten meteen een oproep om kinderen te vragen tekeningen of kaarten te maken voor de ouderen en chronisch zieken. Savant Zorg begon een soortgelijk initiatief. Bij Vitalis gaan ze de bewoners onder andere helpen om te videobellen met hun dierbaren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven