Volledig scherm
Jodiumtabletten © ANP

Verspreiding jodiumtabletten in Zuidoost-Brabant maand uitgesteld

REGIO – De veiligheidsregio Brabant-Zuidoost maakt zich zorgen over het ontbreken van goede voorlichting aan de bevolking omtrent de verstrekking van jodiumtabletten. Die pillen, die als voorzorgsmaatregel dienen voor het geval er een nucleaire ramp uitbreekt, worden om die reden niet in september maar in de tweede week van oktober verspreid. Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten.

De tabletten zijn bedoeld voor kinderen tot en met achttien jaar die binnen een straal van honderd kilometer van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen. Dat geldt voor heel Zuidoost-Brabant, met uitzondering van de gemeente Gemert-Bakel. In gemeenten die binnen een straal van twintig kilometer van een nucleaire installatie liggen, gaat dat op voor mensen tot 40 jaar. Dat zijn in deze regio de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. In totaal krijgen 1,4 miljoen Nederlandse huishouders één doosje met tien tabletten.

Het onderwerp laaide eerder deze week op toen Jan Lonink, voorzitter van het bestuur van Veiligheidsregio Zeeland, een brief stuurde aan minister Edith Schippers. In die brief liet Lonink, tevens burgemeester van Terneuzen, weten zich zorgen te maken over de mogelijk oplaaiende discussie over ‘het ontbreken van een publiek begrijpbare context’. 

Lees ook: zes vragen over jodiumtabletten die in regio verspreid worden tegen gevaren kernramp

In samenwerking met indebuurt Eindhoven