Volledig scherm
Aline Zwierstra © Wonen Breburg

Versterking van top gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Een speciale liaison-ambtenaar moet er voor gaan zorgen dat het beleid van het Eindhovense college van B en W beter uitgevoerd wordt.  

De top van de gemeente Eindhoven wordt versterkt met een extra directeur. Die moet gaan fungeren als verbindingsofficier tussen het college van B en W en de gemeentelijke organisatie. Doel is er voor te zorgen dat collegebesluiten beter in praktijk worden uitgevoerd. 

VVD
Voor deze nieuwe functie is de Eindhovense Aline Zwierstra aangetrokken. Zij is nu nog directeur bij woningcorporatie Wonen Breburg in Tilburg en Breda. Zwierstra treedt per 1 juni aanstaande in dienst. Ze was in het verleden, en wel in de periode van 2005. tot 2010, in Eindhoven gemeenteraadslid voor de VVD.

De benoeming van deze liaison-ambtenaar volgt op een groot aantal wijzigingen in de ambtelijke top, medio vorig jaar. Kort voordat burgemeester Rob van Gijzel werd uitgezwaaid,  maakt ook gemeentesecretaris Paulien Pistor haar vertrek bekend. Verder namen enkele leden van het directieteam van de gemeente om uiteenlopende redenen afscheid. 

De tijdelijke opvolger van Pistor, Marco Wilke, deed vervolgens afgelopen najaar onderzoek naar de werkwijze binnen de gemeente. Zijn spijkerharde conclusie: Het ontbreekt binnen de organisatie van de gemeente Eindhoven aan sturing: er wordt niet genoeg leiding gegeven in het ambtelijk apparaat van in totaal 2.100 mensen. 

Onvoldoende balans
Er is volgens Wilke bovendien onvoldoende balans tussen de ambities, het aantal mensen en de beschikbare middelen. Zijn conclusie werd onderschreven door de huisaccountant van de gemeente, Ernst & Young. Dat rapporteerde aan B en W dat 'de organisatie en de processen niet op alle onderdelen in control zijn'. 

Het antwoord van Wilke vervolgens was een voorstel voor een andere opzet van de ambtelijke top aan het Eindhovense Stadhuisplein. De leden van het directieteam krijgen andere verantwoordelijkheden, en hetzelfde geldt voor de sectorhoofden. 

Daarnaast komt er met de benoeming van Zwierstra nu dus ook een 'directeur realisatie bestuurlijke opgaven'. Het college koos haar voor die functie omdat ze een ruime ervaring heeft in het acteren in een complexe, politiek-bestuurlijke omgeving, ze een groot netwerk heeft en bereid is een 'langere periode' bij de gemeente te blijven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen