Volledig scherm
© Thinkstock

Vervalsende boekhoudster uit Eindhoven 'is echt geen Robin Hood'

DEN BOSCH - Hoewel een Eindhovense boekhoudster uit medelijden met haar klanten handelde, wil het OM haar een jaar in de cel voor belastingfraude en vervalsingen. Driekwart van de door haar ingediende aangiften rammelden, wat de staat zeker een half miljoen kostte.

Het viel de fiscus op dat het kantoortje van Linda K. (44) zeven keer meer extra zorgkosten aftrok bij aangiftes dan het landelijk gemiddelde. Toen ze dat,  met de FIOD, beter bekeek, zagen ze niet alleen absurd veel diëten, maar ook dat flink wat  dieetverklaringen  waren vervalst. De vrouw voerde soms artsen op die van niks wisten, zoals ook haar klanten niet doorhadden wat er in hun naam gebeurde.

Bejaard
De vrouw zelf ziet weinig mis met wat ze deed. Overdag hield ze boekhouding bij voor zakelijke klanten, maar ook particulieren vroegen haar hulp bij hun eigen aangifte. Ze wierf die zelf niet, maar door mond-tot-mond-reclame kreeg ze zo honderden klanten, waarvan negentig procent bejaard was.

Die zocht ze thuis op, en al snel kwam dan haar vraag of ze ziek waren. Ja, er was vrijwel altijd iets mis. Of ze ook op hun eten letten? Ook dat was vrijwel altijd zo. Soms ging het om een medisch opgelegd dieet, maar in ieder geval lette vrijwel iedereen op teveel vet, of zout, of suiker.

Huisarts
De vrouw zag dat dan als een medisch opgelegd dieet, trok kosten af, vroeg die meteen van de vijf voorgaande jaren terug en bleef het de daaropvolgende jaren ook doen. Als een klant met de billen bloot moest, klopte deze bij haar aan. Bij degenen die een echte dieetverklaring hadden, vulde ze aan met extra codes. Maar genoeg klanten  kregen er geen van hun huisarts. De schoonvader van Linda K. had er wel een. En de fiscus zag  dat veel Eindhovense huisartsen opeens hetzelfde handschrift hadden. Daar bleef het niet bij, al haar klanten maakten ook reiskosten volgens haar, terwijl ze soms naast het ziekenhuis of de dokter wonen. "Reiskosten maak je altijd", vond ze.

Terwijl dit onderzoek liep, klopte een andere afdeling ook aan: bij boekenonderzoek van een koerier bleek er twintig mille niet te kloppen. De vrouw 'had een foutje gemaakt' maar in plaats van dat recht te zetten, vervalste ze rekeningen en boekte die bij een andere koerier. Opnieuw: fraude en vervalsing.

Medelijden
Tegen de rechters hield ze vol alles uit medelijden te doen, haar klanten hadden te weinig aftrek vond ze. Wat de rechters  somtijds verbijsterde was dat de vrouw ook zei niet echt te weten dat wat ze deed aan alle kanten rammelde. "Elke Nederlander kent de basis van de belastingwet, u als specialist niet", zag een van de rechters.

Officier J. Pauwelussen ergerde zich aan de krokodillentranen. ,,Linda K. doet zich voor als een soort Robin Hood die opkomt voor de armen. Maar hij vocht tegen een valse koning. K. zorgde dat de fiscus flink wat geld misliep. Met dat geld helpt de staat ons allemaal, en dit geld is van ons allemaal gestolen." En haar klanten heeft ze enkel van de regen in de drup geholpen, tot hun ontzetting moesten er veel naar het politiebureau komen. 

Beroepsverbod
De officier voerde twaalf foute aangiftes op, terwijl het eigenlijk om driekwart van drieduizend zaken ging. 'Dankzij' drie kleine kinderen die niet de dupe mogen worden van hun moeder hield ze de strafeis op  anderhalf jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een drie jaar durend beroepsverbod. De vrouw heeft zeker zestig mille verdiend met die aangiftes, maar de fiscus telt daar nog eens de helft aan zwart geld bij dus wil de officier ook negentig mille terug.

Advocaat Peter van de Laar wees er meteen op dat de klanten maar vijftig euro per jaar betaalden en dat zijn cliënte dus ,,echt meer een soort maatschappelijk werkster is achter een verkeerd bureau." Jarenlang heeft de fiscus alles geaccepteerd dus geen wonder dat ze dacht niets fout te doen. Die grote schade voor het Rijk valt volgens Van der Laar wel mee: de fiscus komt met navorderingen. En met boetes erbij komt dat misschien zelfs uit op winst.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven