Volledig scherm
Archieffoto van De Tonfelreep © Bert Jansen

Verzet PvdA tegen besluit Tongelreep

EINDHOVEN - De nadelen zijn groter dan de voordelen, vindt de Eindhovense PvdA. En daarom is de partij het niet eens met besluit van het college van B en W om de baantjesmiddag in zwembad De Tongelreep te schrappen. 

Per saldo levert het schrappen van de middag voor baantjeszwemmers in de Tongelreep jaarlijks maar een bezuiniging van 7.000 euro op. De nadelen van deze maatregel wegen veel zwaarder dan dit bescheiden voordeel. Daarom is de PvdA-fractie in de gemeenteraad het er ook niet mee eens.

Dat zegt de fractievoorzitter van de PvdA, Frank Depla. Namens zijn partij dringt Depla er bij het college op zoek te gaan naar een alternatief voor deze bezuiniging. In afwachting daarvan vraagt de PvdA aan het college het besluit om de de 'baantjesmiddag' te schrappen op te schorten. 

,,Formeel is dit natuurlijk een gelopen race", zegt Depla. ,,Het besluit het zwemmen van baantjes op middagen te schrappen is al door het college genomen, en dat is daar ook toe gemachtigd. Maar we snappen heel goed dat de zwemmer zich hier tegen verzetten. Dat verzet ondersteunen we."

Quote

Formeel is dit natuurlijk een gelopen race

Wethouder Frank Depla

26.000 euro

De bezuinigingsmaatregel levert het gemeentebestuur jaarlijks een bedrag op van 26.000 euro, zo stelde het college vorige week tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Nader rekenwerk van de PvdA wijst uit dat door deze bezuiniging de gemeente ook inkomsten misloopt. ,,Er trekken elke middag zo'n veertig tot vijftig mensen hun baantjes. Dat levert per jaar voor 19.000 euro entreegelden op. Die vallen nu ook weg."

Per saldo levert de maatregel dus nauwelijks iets op, stel Depla vast. ,,Maar de negatieve uitstraling is groot: we jagen zo wel de mensen weg die we graag zien komen. Nu en in de toekomst, als De Tongelreep is verbouwd." 

De protesterende zwemmers waren ook boos op het gemeentebestuur omdat er over de maatregel niet gecommuniceerd was. Inmiddels is een gesprek gepland tussen hen en de Eindhovense wethouder van sport, Jakob Wedemeijer van de SP. Die bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 27 oktober.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven