Volledig scherm
De Vestdijk in Eindhoven gaat op de schop. © Michel Theeuwen

Vestdijk in Eindhoven gaat 'eindelijk' op de schop voor anderhalf jaar

EINDHOVEN - Maandag 3 september is het dan zover: de Vestdijk gaat voor anderhalf jaar op de schop. De herinrichting zal de nodige gevolgen hebben voor het verkeer in de stad, maar fietsers en bestemmingsverkeer kunnen de afgezette stukken blijven gebruiken. Bussen rijden al sinds zondag over de Wal/Keizergracht. 

Na de officiële start om 9.30 uur door wethouder Monique List, worden eerst de verkeerslichten bij de kruising van de Vestdijk met de Ten Hagestraat-Kanaalstraat gewijzigd. Daar komt nog geen harde afsluiting, maar slechts een verboden in te rijden bord, met de ondertekst 'over 370 meter'. Dat is bij de Raiffeisenstraat. Daar komt het echte afsluitende roodwitte hek te staan. 

Aan de andere kant, bij het 18 Septemberplein begint het echte werk pas als alle borden staan en de Vestdijk is afgesloten. De gemeente schat dat dat in de loop van de dag is. Het eerste stuk Vestdijk waar gewerkt wordt, dat tot en met de Dommelstraat, is wel bereikbaar voor bestemmingsverkeer, maar alleen vanaf het 18 Septemberplein. Er wordt steeds gewerkt aan een helft van de straat, zodat de andere helft beschikbaar is voor bewoners, leveranciers en fietsers.

De Vestdijk krijgt een tweerichtingenfietspad aan de stadskant, eenrichtingsverkeer richting noorden (naar het station), een busbaan en één strook voor automobilisten. Daarnaast komen er diverse stroken groen waar ook fietsenstallingen, bushaltes,  en zelfs terrasjes in te vinden zullen zijn. 

Volledig scherm
De Vestdijk in Eindhoven gaat op de schop. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
De Vestdijk in Eindhoven gaat op de schop. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Vestdijk met veel groen. Een beeld dat supervisor Winy Maas graag zou zien op meerdere plekken in de stad © MVRDV
Volledig scherm
De Vestdijk in Eindhoven gaat op de schop. © Michel Theeuwen

Beelden van de huidige situatie op de Vestdijk:

  1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
    PREMIUM
    VIDEO

    Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

    EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven